Co można zrobić ze skórek grejpfrutów? Już nigdy ich nie wyrzucisz
Skórka z grejpfruta ma specyficzny, gorzki smak. Można ją wykorzystać kulinarnie, ale nie tylko. Świetnie się nadaje do wykonania domowych środków czystości.
Jak wykorzystać skórkę grejpfruta kulinarnie?
Do celów kulinarnych najlepiej wykorzystywać skórki z owoców z ekologicznych upraw. Zawsze, jak pozostałe cytrusy, należy je dobrze umyć. Skórkę z grejpfruta możesz wysuszyć. Rozdrobnioną możesz aromatyzować herbatę (wystarczy pokruszone skórki wrzucić do czarnej, liściastej herbaty). Suszoną skórkę możesz także zmielić na proszek – w tej postaci nadaje się do na przykład do aromatyzowania wypieków czy przetworów owocowych.
Podobnie jak skórki innych cytrusów, i te grejpfrutowe można kandyzować. Ich gorzkawy smak przełamany słodyczą cukru daje ciekawy efekt. Takie skórki można dodawać do keksów, serników i innych ciast. Jak kandyzować skórki grejpfrutów? Sprawdź nasz przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy (wystarczy pomarańcze zastąpić grejpfrutami).
Co jeszcze można zrobić ze skórki grejpfruta?
Skórki grejpfruta, podobnie jak te z cytryny, dobrze nadają się do porządków domowych. Jeśli chcesz umyć brudny zlew czy kuchenkę, wystarczy posypać powierzchnie odrobiną sody, a skórkę wykorzystać jako czyścik. Ze skórek możesz też zrobić domowy płyn do czyszczenia i usuwania pleśni. Taka mikstura doskonale nadaje się do czyszczenia powierzchni w łazience. Wystarczy skórki z grejpfruta (pozbawione białych części) zalać na 5-7 dni octem. Następnie przelać płyn do butelki z atomizerem i używać do sprzątania.
To nie wszystko. Ze sproszkowanych, suszonych skórek zrobisz nie tylko aromatyczną przyprawę do ciast, ale mogą być też dodatkiem do domowego peelingu. Dodaj je do oleju kokosowego i wmasuj w skórę. WAŻNE: pilingu z grejpfruta nie powinno się stosować na twarz oraz podrażnioną, delikatną skórę.