Te orzechy wzmacniają serce. Warto włączyć je do diety
Pistacje to orzechy, które mają specyficzny smak, dlatego najczęściej albo się je uwielbia, albo ich nie znosi. Są to jednak bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze orzechy, które dostarczają dużej ilości witamin, pierwiastków i dobrych kwasów tłuszczowych. Warto zatem spróbować wprowadzić je do swojej diety.
Wartości odżywcze pistacji
Pistacje zawierają:
-
witaminy z grupy B
- witaminę E
- kwas foliowy
- magnez
- potas
- żelazo
- miedź
- fosfor
- mangan
- kwasy Omega-3
-
kwasy Omega-6
Pistacje a serce
Pistacje to orzechy, które zaleca się osobom cierpiącym na problemy układu sercowo-naczyniowego. Jak wynika z badań naukowców z uniwersytetu w Kalifornii, regularne spożywanie pistacji może uregulować ciśnienie krwi, a także zapobiec wahaniom poziomu cholesterolu. Z badań jasno wynika, że pistacje obniżają poziom złego cholesterolu LDL w organizmie i pomagają uregulować gospodarkę lipidową.
Przy zbyt wysokim cholesterolu, a także innym problemom sercowym, pistacje oraz dieta bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe może pozytywnie wpłynąć na samopoczucie i poprawić wyniki badań.
Pistacje dla uczniów
Po pistacje powinni sięgać także uczniowie, którzy dużo czasu spędzają na nauce. Orzechy pistacjowe są bogate w magnez, dzięki czemu wspierają pracę układu nerwowego, wspomagają pamięć i koncentrację. Dodatkowo, może zmniejszać uczucie zmęczenia i sprzyjać właściwej regeneracji organizmu.
Inną wielką zaletą pistacji jest to, że są źródłem żelaza. Dzięki temu nie tylko wspomagają transport tlenu do komórek, ale również poprawiają procesy zachodzące w organizmie i sprzyjają właściwemu metabolizmowi energetycznemu.
Jak spożywać pistacje?
Pistacje można jeść na wiele sposobów, dodając je do porannej owsianki, by poprawić jej wartości odżywcze, do jogurtu czy kaszy jaglanej. Można również przegryzać je samodzielnie na drugie śniadanie lub traktować jako przekąskę w drodze do pracy czy szkoły.
W sklepach możemy kupić również pyszną i bogatą w wartości odżywcze pastę pistacjową, która świetnie zastąpi masło. Z pistacji przygotowuje się też pyszne desery, np. ciasta czy serniki.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.