Zamiast czekolady - truskawki
Dodano:
Sięganie po kolejną kostkę czekolady, batona albo choćby paczkę żelków to efekt działania endorfin, które są dla naszego organizmu niczym narkotyk.
Hormony szczęścia poprawiają nasze samopoczucie, zadowolenie z życia, a także niwelują uczucie bólu. Endorfiny wydzielane są właśnie podczas spożywania słodkich produktów. Dlatego często spożywanie słodyczy przypomina uzależnienie. Sięgając po słodycze, stajemy się uzależnieni od wspaniałego nastroju i dobrego samopoczucia.
Nic dziwnego, że słodkie przysmaki lubi każdy z nas. Niestety oprócz szczęścia jedzenie słodyczy wiąże się również z przybieraniem na wadze. Aby zachować uczucie szczęścia - a jednocześnie utrzymać linię - należy więc spożywać produkty, które powodują, że poziom hormonów szczęścia w organizmie będzie utrzymany na odpowiednim poziomie.
Brak odpowiedniej ilości endorfin spowodowany jest niedostatkiem potasu, żelaza, cynku oraz witamin B i C. Poziom hormonu szczęścia najlepiej uzupełniają truskawki. Są one źródłem witaminy C oraz żelaza, a jednocześnie wspomagają przemianę materii. Spożywanie pełnoziarnistego pieczywa, winogron i orzechów również przyczynia się do wytwarzania właściwych ilości endorfin.
kdr, vitalia.pl