Pieczywo: chrupkie nie znaczy zdrowe
Dodano:
Chrupkie pieczywo jest wprawdzie mniej kaloryczne niż pieczywo tradycyjne, jednocześnie jednak ilość składników odżywczych zawartych w nim jest mniejsza niż w zwykłym chlebie. Dlatego, aby nasycić się chrupkim pieczywem, musimy zjeść kilka kromek więcej. W rezultacie okazuje się, że to tradycyjne pieczywo pełnoziarniste jest najlepszym wyborem dla osób, które dbają o linię.
Po chrupkie pieczywo sięgamy m.in. dlatego, że jesteśmy przekonani, iż jest ono wartościowym źródłem błonnika. Okazuje się jednak, że w kromce żytniego pełnoziarnistego chleba zawartość błonnika, białka, witamin i składników mineralnych jest dużo wyższa.
Badania pokazują też, że pieczywo chrupkie ma wysoką „rozpuszczalność suchej masy", czyli łatwość rozkładu cukrów złożonych na mniejsze cząsteczki. W rezultacie poziom glukozy we krwi po spożyciu pieczywa chrupkiego szybko wzrasta, co nie jest korzystne dla naszego zdrowia - dotyczy to zwłaszcza osób, które ze względów zdrowotnych muszą kontrolować poziom cukru we krwi.
vitalia.pl, mpr