Włochata skórka brzoskwini – czy jest bezpieczna do spożycia?

Włochata skórka brzoskwini – czy jest bezpieczna do spożycia?

Dodano: 
Brzoskiwinie
Brzoskiwinie Źródło: Unsplash / ARTP
Przygotowując owoce do jedzenia, często bez zastanowienia pozbywamy się skórki, nie zwracając uwagi na jej potencjalne korzyści zdrowotne. Tymczasem tuż pod nią znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze – witaminy, błonnik, minerały.

Brzoskwinie to małe owoce z puszystą skórką i słodkim białym lub żółtym miąższem. Są bogate w wiele witamin, minerałów i korzystnych związków roślinnych. Odpowiednio spożywane mogą oferować imponujące korzyści zdrowotne, w tym zdrowszą skórę, złagodzenie objawów alergii oraz lepsze trawienie i zdrowie serca. Jednak wokół spożywania skórki brzoskwini narosło wiele mitów. Niektórzy uważają nawet, że nie jest bezpieczna dla zdrowia.

Czy można jeść skórkę od brzoskwini?

Absolutnie tak! „Zamszowa” skórka brzoskwini jest lekkostrawna, podobnie jak cały owoc, a przeczyszczająco może działać tylko jego niedojrzały miąższ. Większość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i przeciwzapalnych znajduje się w skórce. Więc aby uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne, należy jeść zarówno skórkę, jak i wnętrze owocu. Jest jeszcze jeden powód jedzenia skórki brzoskwini: smak. Połączenie cierpkości skórki i słodyczy miąższu to optymalna uczta dla naszego podniebienia. Pamiętaj jednak, by przed jedzeniem dokładnie umyć skórkę od brzoskwini. W przeciwnym razie możesz spożyć pestycydy, którymi pryskany był owoc.

Obieranie skórki owocu sprawia, że ​​jest mniej smaczny, a także wpływa na profil odżywczy. Owoce i warzywa są naturalnie bogate w przeciwutleniacze, ale według badań wydaje się, że są one bardziej skoncentrowane w zewnętrznej warstwie. W jednym z badań usunięcie skórki z brzoskwini skutkowało 13–48% redukcją przeciwutleniaczy.

Czytaj też:
Czy można jeść skórki od bananów?