Jak wybrać najlepszego arbuza? 6 przydatnych wskazówek

Jak wybrać najlepszego arbuza? 6 przydatnych wskazówek

Dodano: 
Arbuz
Arbuz Źródło:Fotolia / Maresol
Lato w pełni, temperatury dają się we znaki. A nic tak nie orzeźwia, jak soczysty arbuz wyjęty prosto z lodówki. Jaki owoc wybrać i na co zwracać uwagę?

Słodki, czerwony i przepysznie soczysty arbuz to popularny wśród wielu osób – także będących na diecie odchudzającej – a ponadto bogaty w składniki odżywcze owoc, który stanowi orzeźwiającą i niskokaloryczną przekąskę.

Po tym, jak dojrzeje, arbuz stanowi doskonałe źródło naturalnych przeciwutleniaczy, w tym likopenu, co wiąże się z kilkoma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak ochrona przed chorobami serca, cukrzycą i niektórymi rodzajami raka. Dlatego też warto dokładnie zapoznać się z tym, co chcemy kupić, aby dostać możliwie najlepszy egzemplarz – w końcu chodzi nie tylko o słodki smak, ale również o walory zdrowotne.

Chociaż najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy arbuz jest dojrzały, jest posmakowanie lub sprawdzenie pod kątem czerwonego miąższu, jest to jednak na ogół możliwe tylko po jego zakupie. Jeśli nie chcesz kupować produktów uprzednio pociętych, wybór słodkiego i soczystego arbuza na podstawie jego wyglądu może być nie lada wyzwaniem.

Poniżej znajdziesz 6 wskazówek, które pomogą ci zabrać do domu najlepszego arbuza.

Czytaj też:
Ten owoc może osłabić działanie leków na nadciśnienie, cholesterol i erekcję
1. Poszukaj symetrycznego kształtu
Arbuzy występują w różnych rozmiarach i kształtach, od okrągłych przez owalne do wydłużonych. Wszystkie mogą być dobrym wyborem. Niezależnie od tego, co wybierzesz, trzymaj się owoców twardych, o symetrycznym kształcie i unikaj tych z nieregularnymi nierównościami, wgnieceniami lub cięciami. Nieprawidłowości mogą wskazywać, że arbuz nieregularnie otrzymywał wodę lub nie został odpowiednio zapylony. Z drugiej strony nacięcia lub wgniecenia mogą wskazywać na obecność owadów lub grzybów.

2. Weź go w ręce
Słodki i dojrzały arbuz powinien być ciężki jak na swój rozmiar. Zazwyczaj oznacza to, że jest pełen wody, a zatem bardziej soczysty. Zawartość wody i błonnika wydaje się decydować o zdrowej wadze owoców, w tym arbuza. Arbuzy składają się w 91% z wody. Spożywanie pokarmów bogatych w wodę, takich jak arbuz, pomaga osiągnąć lepsze uczucie sytości na porcję, jednocześnie zużywając mniej kalorii.

3. Sprawdź czubek
Jeśli odwrócisz arbuza do góry nogami, powinieneś znaleźć żółtą plamę. To miejsce pokazuje, gdzie arbuz spoczywał na ziemi przed zbiorem. Duża żółta plamka wskazuje, że spędził więcej czasu na dojrzewaniu i powinien być słodszy. Przeciwnie, bielsze miejsce sugeruje, że został zebrany zbyt wcześnie i nie osiągnął szczytowej dojrzałości. Ponieważ arbuzy nie dojrzewają po zbiorach, wybranie arbuza z bielszym miejscem oznacza, że ​​najprawdopodobniej nie zmieni on smaku na lepszy.

4. Ostukaj owoc
Innym sposobem sprawdzenia dojrzałości jest dźwięk wydawany przez arbuza podczas stukania lub uderzania go. Chociaż ta metoda jest subiektywna, jest bardzo popularna wśród miłośników arbuza. Jego popularność skłoniła naukowców do opracowania analizy drgań, która okazała się pomocna w szacowaniu dojrzałości. Dojrzały arbuz powinien mieć głęboki dźwięk, gdy uderzysz go ręką. Jeśli ma „płaski” dźwięk, prawdopodobnie jest przejrzały.

5. Oceń jędrność
Sprawdzanie twardości arbuza odnosi się do odporności skórki. Dojrzały arbuz powinien mieć grubą skórkę , która nie daje się łatwo ugiąć. Te, które łatwo się uginają, są na ogół przejrzałe.

6. Sprawdź ogonek
Ogonek arbuza odnosi się do kawałka łodygi, który pozostaje przyczepiony po zebraniu owoców. Transportując wodę i składniki odżywcze, które pozwalają jej rosnąć, łodyga łączy liście, kwiaty i owoce rośliny z korzeniami. Zielona łodyga zwykle wskazuje, że arbuz został zebrany zbyt wcześnie i nie będzie dojrzały, ponieważ wciąż rośnie. Przeciwnie, wysuszona łodyga wskazuje na dojrzałego arbuza.
Czytaj też:
Czy można bezpiecznie mrozić awokado – i czy powinno się to robić?
Czytaj też:
Jakie właściwości zdrowotne ma pomelo? 8 powodów, dla których warto je jeść