Wybierasz się na grzyby? Oto okazy, które możesz znaleźć w Polsce jesienią

Wybierasz się na grzyby? Oto okazy, które możesz znaleźć w Polsce jesienią

Dodano: 
Grzyby
Grzyby Źródło:Unsplash / Külli Kittus
Dowiedz się, jakich grzybów szukać w Polsce jesienią. Jak je przyrządzić, żeby nam nie zaszkodziły?

Chociaż w Polsce sezon na grzyby trwa już od maja, jego szczyt przypada zwykle na wrzesień lub październik. To wtedy możesz upatrzyć dorodne okazy maślaków czy borowików, ale nie tylko. W rzeczywistości jesień obfituje dużym wyborem jadalnych grzybów.

Jesienne grzybobranie – jakich okazów szukać?

Borowik szlachetny

 Borowiki szlachetne występują zarówno w lasach iglastych, liściastych, jak i mieszanych. Wyrastają zazwyczaj pojedynczo lub w małych skupiskach. Ostatnie okazy można znaleźć nawet w grudniu.

Opieńka miodowa

Opieńki wyrastają w gęstych wiązkach na pniach porażonych drzew i wokół nich. Często w jednym miejscu są ich olbrzymie ilości. 

Gąska zielona

To bardzo smaczny grzyb blaszkowy, którego trzeba wypatrywać wśród... piachu. Często są widoczne jedynie jako niewielkie górki piasku lub wybrzuszenia w mchu. 

Podgrzybek brunatny

Od lata do późnej jesieni znajdziesz w lasach podgrzybki brunatne. Rosną w lasach iglastych i mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniakach, często w mchu. Na surowo trujące.

Maślak zwyczajny

Maślaki zawsze występują w pobliżu modrzewi – żyją z nimi bowiem w związku symbiotycznym.

Grzyby – wartości odżywcze

Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Okazuje się jednak, że przysmak ten może być elementem zdrowej diety. Nie podnoszą poziomu tłuszczu, kalorii ani zawartości sodu. Ponadto są źródłem wielu mikroskładników, m.in. witaminy D. Badania wspierają stosowanie wybranych grzybów ze względu na ich właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wzmacniające odporność.

Jak przyrządzić grzyby, by nam nie zaszkodziły?

Ponieważ grzyby są ciężkostrawne, powinny zostać poddane obróbce termicznej. Najlepiej je ugotować, udusić lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Warto jednak pamiętać, aby w przypadku smażenia grzybów, nigdy nie kłaść ich na chłody tłuszcz, bo „wypiją” jego duże ilości i znacząco zwiększą swoją kaloryczność. Uwaga! Grzybów nie należy podawać niemowlętom oraz dzieciom przynajmniej do 3. roku życia. Nie powinny ich jeść także osoby z wrażliwym żołądkiem oraz nawracającymi problemami gastrycznymi.

Czytaj też:
Zaczął się sezon na grzybobranie – GIS ostrzega przed zatruciami. Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?