Wirusy, bakterie czy inne patogeny są z nami od zawsze. Codziennie mamy z nimi kontakt. Unikanie ich za wszelką cenę jest niezwykle trudne i może wywoływać niepotrzebne napięcie. Na szczęście istnieje szeroka gama sposobów, aby wesprzeć organizm od wewnątrz, dzięki czemu nasze naturalne bariery nie pozwolą wnikać drobnoustrojom do organizmu, a nawet jeżeli się tak zdarzy, zostaną szybko pokonane.
Odporność na wagę złota
Coraz bardziej doceniamy wiedzę na temat naturalnych sposobów dbania o zdrowie. Powrót do tego co pierwotne, ma dużą moc. Działanie jest wciąż aktualne, bez niepotrzebnych skutków ubocznych. Proste, ale systematyczne działania mogą skutecznie chronić nas przed infekcjami i chorobami. Należą do nich przede wszystkim: odpowiednia dieta bogata w mikroskładniki odżywcze, przeciwutleniacze, minerały, witaminy, wsparcie mikroflory jelit, równowaga między aktywnością fizyczną a wypoczynkiem, właściwy sen nocny, czy redukowanie stresu. Brzmi bardzo prosto i w rzeczywistości profilaktyka nie jest trudna, wymaga jedynie odrobiny wiedzy i chęci, aby codziennie dokonywać zdrowych wyborów, a unikać tego co dla nas niekorzystne.
Układ odpornościowy – strażnik zdrowia
Odporność jest kluczem do ochrony przed przeziębieniem czy grypą. Za jej utrzymanie odpowiedzialny jest sprawny układ odpornościowy. To sieć elementów rozsianych w całym ciele, które niczym tajni strażnicy każdego dnia i każdej nocy pracują, abyśmy mogli być bezpieczni. Jego elementami są komórki odpornościowe, narządy czy tkanki limfatyczne oraz zasilające je mikroskładniki odżywcze: witaminy, minerały, antyoksydanty. Głównym zadaniem systemu odpornościowego jest rozróżnianie obcych elementów od własnych i ewentualna eliminacje tego, co może być potencjalnie szkodliwe (wirusy, bakterie, grzyby, toksyny, chemiczne substancje). Dopóki układ odpornościowy ma wystarczającą ilość energii i składników do pracy może z powodzeniem nas bronić. Natomiast jeżeli atak jest zbyt silny w porównaniu do możliwości obronnych organizmu bariera zostaje przełamana, w konsekwencji pojawiają się stany zapalne, infekcje i choroby.
Wzmocnij układ odpornościowy stylem życia
Zrównoważony układ odpornościowy chroni nas przed wszelkimi rodzajami patogenów (bakteriami, wirusami czy grzybami), ale także przed rozwojem alergii i chorób autoimmunologicznych. Do sposobów na naturalne wzmocnienie układu odpornościowego zaliczamy wiele codziennych działań profilaktycznych. Zatem jak wzmocnić odporność?
1.Zacznij od diety
To bardzo obszerne zagadnienie i z jego pomocą można zdziałać naprawdę dużo. Już kilka niewielkich zmian może przynieść poprawę. Na dobry początek dnia warto wypić ciepłą wodę z cytryną – to jedno z wielu źródeł witaminy C, która wspiera układ odpornościowy na wiele sposobów. Jest ważna dla I fazy detoksykacji organizmu oraz działa jako przeciwutleniacz neutralizując nadmiar wolnych rodników i zmniejszając ryzyko stanów zapalnych. Ponadto picie odpowiedniej ilości wody pozwala lepiej detoksykować organizm zapewniając właściwy przepływ limfy i usuwanie zbędnych produktów przemiany materii czy patogenów. Pamiętajmy również o właściwej kompozycji diety pod względem zawartości białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy. Warto postawić na warzywa i owoce – to dobre źródło węglowodanów o wysokiej zawartości mikroskładników i antyoksydantów. Ponadto niektóre z roślin są szczególnie polecane ze względu na obecne w nich naturalne związki przeciwwirusowe, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Przykładami są: sulforafan obecny w brokułach, allicyna w czosnku, tymol i karwakrol w oregano, czy kurkumina zawarta w kurkumie. Ważny jest również udział makroskładników: odpowiednia podaż białka do budowy komórek, czy dostarczanie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – zwłaszcza omega-3 o działaniu przeciwzapalnym.
2.Wspieraj trawienie
Zdrowe jelita z prawidłową mikroflorą są jednym z warunków właściwego funkcjonowania układu odpornościowego. Zamieszkują je licznie mali pomocnicy – pożyteczne bakterie stanowiące ważną część układu odpornościowego. Mikroorganizmy probiotyczne zwalczają chorobotwórcze bakterie lub grzyby oraz utrzymują prawidłowy stan nabłonka jelitowego, dzięki czemu patogeny, toksyny czy alergeny nie dostają się do krwioobiegu.
3.Zadbaj o ruch i odpoczynek
Równowaga pomiędzy aktywnością, a odpoczynkiem jest niezbędna do zachowania zdrowia. Dlatego w przypadku ćwiczeń fizycznych i regeneracji należy szukać odpowiedniego balansu dla naszego organizmu. Umiarkowane, regularne ćwiczenia pobudzają układ limfatyczny, pomagają wydalać toksyny i produkty przemiany materii oraz łagodzą układ nerwowy pomagając rozładować stres. Jednocześnie należy zapewniać sobie codzienny odpowiedni sen. Podczas snu nasz organizm regeneruje się i czerpie nowe siły. Nie tylko odpowiednia długość snu, ale również jego jakość mają kluczowe znaczenie. Przede wszystkim warto zadbać o ciszę podczas snu, odpowiednie zaciemnienie pomieszczenia i wietrzenie sypialni.
4.Unikaj tego co osłabia odporność
Okazuje się ze niektóre produkty spożywcze mogą osłabiać naszą odporność. Zwłaszcza przetworzona żywność: słodycze, gotowe potrawy, sosy, jogurty owocowe czy napoje. Zawierają duże ilości cukru, barwników, rafinowanych tłuszczy i konserwantów, których usuwanie i neutralizacja obciąża organizm. Aby układ odpornościowy był przygotowany na sezon jesienno-zimowy zdecydowanie należy ograniczyć spożycie cukru. Niektórzy eksperci twierdzą, że cukier osłabia układ odpornościowy i czyni nas bardziej podatnymi na infekcje. Badanie naukowe udowodnia, że nawet 100g cukru jest w stanie silnie osłabić nasze komórki odpornościowe. Spożycie węglowodanów prostych (np. pochodzących z soków owocowych) zmniejszyło u badanych zdolność komórek (neutrofili) do pochłaniania chorobotwórczych bakterii.
Szybkie i skuteczne wsparcie
Obecne tempo życia nie zawsze pozwala nam na codzienne przestrzeganie zdrowych nawyków. Stres, zanieczyszczenia czy przetworzona żywność utrudniają nam właściwe wybory. Dlatego sposoby budowania odporności powinniśmy dopasować do naszych możliwości. W celu wsparcia potrzeb zarówno organizmów dzieci jak i dorosłych specjaliści opracowują specjalne preparaty, dzięki którym w łatwy sposób możemy dostarczać niezbędnych składników dla odporności.
Do najważniejszych substancji wspierających pracę układu odpornościowego należą:
- Witamina C to podstawa przy wspieraniu odporności. Wspomaga działanie białych krwinek odpornościowych, dzięki czemu przyspiesza reakcje obronne organizmu i skraca czas trwania przeziębienia. Profilaktyczne przyjmowanie witaminy C jest dużo bardziej skuteczne niż jej stosowanie, gdy już dojdzie do rozwoju infekcji.
- Witamina D3 to składnik niezbędny do aktywowania wszystkich komórek układu odpornościowego. Witamina D3 bierze udział w produkcji białek o właściwościach bakteriobójczych: beta-defensyny 2 i katelicydyny.
- Selen przyspiesza rozwój i mobilność białych krwinek, a tym samym w znacznym stopniu przyczynia się do sprawnej odpowiedzi immunologicznej. Organizm odpowiednio zaopatrzony w ten pierwiastek może budować białka i enzymy przeciwutleniające, chroniąc przed stanami zapalnymi.
- Cynk to kolejny pierwiastek śladowy, bez którego mechanizmy obronne organizmu nie mogą prawidłowo funkcjonować. Jako silny przeciwutleniacz chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Cynk ma zdolność do hamowania namnażania się wirusów, dlaczego najskuteczniej przyjmować go już na początku pojawienia się objawów choroby.
- Beta-glukan to substancja, którą można uzyskać z drożdży piekarskich. Przewagą beta-glukanu jest jego selektywne działanie poprzez aktywowanie makrofagów. Makrofagi potrafią odróżniać patogenne komórki od komórek gospodarza. Zatem ich działanie jest wybiórcze i bezpieczniejsze niż ciągła stymulacja układu odpornościowego, która może prowadzić do nadmiernego stanu zapalnego. Ponadto makrofagi pochłaniają i niszczą patogeny. Dzięki temu stosowanie beta-glukanu jest bezpieczne i szczególnie polecane u dzieci.
- Probiotyki to żywe kultury pożytecznych bakterii, które wspierają pracę jelit i obecnej w nich tkanki odpornościowej GALT. Wpływają na szczelność nabłonka jelitowego, hamując przenikanie patogenów do wnętrza organizmu. Ponadto walczą o siedlisko jelit z chorobotwórczymi mikroorganizmami, a także uczestniczą w produkcji niektórych witamin.
Siła synergii
Najbardziej kompleksowe działanie dla odporności osiągniemy stosując kilka metod lub substancji razem. Wiele z tych składników działa synergistycznie, dlatego uzupełniając kilka z nich zwiększasz możliwości obronne organizmu.
W trosce o obecne potrzeby odporności dzieci jak i dorosłych przygotowano odpowiednie preparaty. Immun-Intercell® akut i Immun-Intercell® dla dzieci zawierają najważniejsze składniki: witaminę C, D, cynk, selen w odpowiednich dawkach. Posiadają specjalnie dobrane, fizjologiczne szczepy żywych kultur bakterii. Preparat dla dzieci wzbogacono o dodatkowo o beta-glukan oraz zamknięto w mikrokapsułkach, które ze względu na rozmiar są łatwe do połknięcia. Z kolei preparat dla dorosłych posiada dodatkowo inulinę, która stymuluje rozwój pożądanej flory bakteryjnej jelit. W obu preparatach zastosowano dwufazowe napełnianie kapsułek, dzięki czemu wszystkie substancje czynne zachowują wysoką aktywność. Składniki te w połączeniu z profilaktyką pozwolą zadbać o odporność całej rodziny.
Wejdź i sprawdź! www.mito-pharma.pl
Paulina Żurek