Dieta antyhistaminowa – kto powinien ją rozważyć?

Dieta antyhistaminowa – kto powinien ją rozważyć?

Dodano: 
Zdrowy posiłek
Zdrowy posiłek / Źródło: Unsplash / Magalie De Preux
Dieta antyhistaminowa nie jest dietą odchudzającą, ale leczniczą. Dzięki niej możliwe jest uniknięcie nieprzyjemnych objawów, które powodowane są nadwrażliwością na histaminę. Na czym polega dieta antyhistaminowa? Jak sprawdzić, czy powinniśmy ją stosować?

Coraz częściej cierpimy z powodu alergii, które mogą się ujawnić na każdym etapie naszego życia. Sprzyja im przede wszystkim stan naszego środowiska naturalnego oraz szereg różnych dodatków do żywności, którą spożywamy. Okazuje się jednak, że objawy pseudoalergiczne po spożyciu niektórych pokarmów, np. wodnisty katar i suchy kaszel może powodować histamina, czyli naturalnie występujący w naszych organizmach związek chemiczny, który jest mediatorem procesów zapalnych i reakcji alergicznych.

Histamina i uczulenie – czy można być uczulonym na histaminę?

Coraz więcej osób zauważa u siebie typowo alergiczne objawy np. po spożyciu czekolady, orzechów, cytrusów lub pomidorów, jednak testy alergiczne nie wskazują na to, że występuje u nich alergia na te produkty.

Nietolerancja histaminy (HIT) przez długi czas może być bagatelizowana i brana za objawy przeziębienia. Wiedza na temat tego schorzenia jest nadal zbyt mała i przeciętny Kowalski nie zdaje sobie sprawy z tego, że jego dolegliwości mogą być powodowane przez zbyt duże stężenie histaminy we krwi. Na nietolerancję histaminy w szczególności narażone są kobiety po 40.roku życia, jednak choroba ta dotyka także mężczyzn, dzieci i młodzieży. Jednym z czynników, które wpływają na rozwój nietolerancji histaminy, jest choroba Leśniowskiego-Crohna, która powoduje niedobór enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie nadmiaru histaminy w jelicie cienkim, czyli diaminooksydazy, w skrócie DAO.

Nietolerancji histaminy nie da się zdiagnozować testami alergicznymi. Niezbędne jest tutaj badanie krwi, które pozwala określić aktywność diaminooksydazy, poziom stężenia histaminy oraz ilość witaminy B6 w surowicy krwi.

Objawy nietolerancji histaminy

Do głównych objawów nietolerancji histaminy należą m.in.:

  • wodnisty katar,
  • nawracające infekcje dróg oddechowych,
  • problemy skórne,
  • suchy kaszel,
  • bóle głowy,
  • problemy żołądkowe.

Czytaj także:
Czy zielona herbata faktycznie pomaga w walce z otyłością?

Na czym polega dieta antyhistaminowa?

Data histaminowa to dieta eliminacyjna, której głównym zadaniem jest redukowanie objawów nietolerancji histaminy. Pseudoalergia może pojawić się w odpowiedzi na spożycie szeregu różnych produktów spożywczych i nie wszystkie muszą powodować nieprzyjemne objawy u każdej osoby wrażliwej na działanie histaminy. Z tego względu należy bacznie obserwować swój organizm i zapisywać, które ze spożywanych produktów wywołują gorsze samopoczucie, a które wpływają na nas w sposób obojętny. Produktami spożywczymi, które mogą powodować wiele objawów nietolerancji histaminy, są produkty wysoko przetworzone z dodatkiem wielu różnych substancji chemicznych. Dlatego dieta antyhistaminowa nie dopuszcza spożywania np. produktów typu light.

Stosując dietę antyhistaminową, należy wyeliminować z codziennego jadłospisu produkty zawierające histaminę oraz zwiększające jej wydzielenie przez organizm. Do produktów zawierających histaminę należą, m.in.:

  • kiszonki,
  • czekolada,
  • sery dojrzewające,
  • ocet winny i jabłkowy,
  • alkohol,
  • wędzone i suszone mięsa,
  • konserwy rybne, ryby wędzone, peklowane i marynowane,
  • orzeszki ziemne,
  • orzechy nerkowca,
  • rośliny strączkowe,
  • owoce cytrusowe,
  • pomidory,
  • banany.

Wszystkie z powyższych produktów zawierają duże ilości histaminy oraz podnoszą jej poziom we krwi.

Czytaj także:
Dieta owsiankowa. Czy można stracić 1 kg w 1 dzień?

Kto powinien stosować dietę antyhistaminową?

Dieta antyhistaminowa jest dla osób, u których przeprowadzone badania potwierdziły nietolerancję histaminy. Stosowanie jej u osób zdrowych nie ma większego sensu.

Warto pamiętać, że nietolerancja histaminy może mieć różne nasilenie i objawiać się w odmienny sposób ze względu na uwarunkowania osobnicze. Oznacza to, że jej skuteczność także może być różna. Zdarzają się przypadki, w których spożywanie większości produktów zawierających histaminę nie powoduje żadnych objawów chorobowych, a występują one jedynie po spożyciu np. orzechów lub pomidorów. Dieta antyhistaminowa nie jest przeznaczona dla każdego, nie należy stosować jej profilaktycznie oraz bez wcześniejszego zdiagnozowania nietolerancji histaminy.

Czytaj także:
4 popularne nawyki, które rujnują trzustkę

Czytaj także

 0