Jak diety ketogenne zmieniają mikrobiom jelitowy u ludzi?

Jak diety ketogenne zmieniają mikrobiom jelitowy u ludzi?

Dodano: 
Awokado
Awokado / Źródło: Pixabay / FoodieFactor
Diety niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe, ketogenne, które wzbudziły w ostatnich latach zainteresowanie opinii publicznej dzięki ich proponowanym korzyściom w zmniejszaniu stanu zapalnego oraz promowaniu utraty wagi i zdrowia serca, mają ogromny wpływ na drobnoustroje zamieszkujące ludzkie jelita – wynika z nowego badania UC San Francisco na małej grupie ochotników.

Dodatkowe badania na myszach wykazały, że tak zwane „ciała ketonowe”, molekularny produkt uboczny, który nadaje diecie ketogennej swoją nazwę, bezpośrednio wpływają na mikrobiom jelitowy w sposób, który może ostatecznie tłumić stany zapalne, sugerując dowody na potencjalne korzyści z ciał ketonowych w leczeniu zaburzenia autoimmunologiczne wpływające na jelita.

W dietach ketogenicznych zużycie węglowodanów jest znacznie zmniejszone, aby zmusić organizm do zmiany metabolizmu na wykorzystanie cząsteczek tłuszczu, a nie węglowodanów, jako głównego źródła energii – wytwarzającego ciała ketonowe jako produkt uboczny – co zdaniem wielu zwolenników daje korzyści zdrowotne.

„Zainteresowało mnie to pytanie, ponieważ nasze wcześniejsze badania wykazały, że diety wysokotłuszczowe wywołują zmiany w mikrobiomie jelitowym, które promują metaboliczne i inne choroby u myszy, jednak zaproponowano dietę ketogenną, która ma jeszcze wyższą zawartość tłuszczu aby zapobiegać chorobom, a nawet je leczyć” – powiedział dr Peter Turnbaugh, profesor UCSF.

W swoim nowym badaniu, opublikowanym 20 maja 2020 r., w Cell, Turnbaugh i jego zespół współpracowali z organizacją non-profit Nutrition Science Initiative, aby zwerbować 17 dorosłych mężczyzn z nadwagą lub otyłych, bez cukrzycy, którzy spędzą dwa miesiące w szpitalu na oddziale metabolicznym, gdzie ich dieta i poziom ćwiczeń dokładnie monitorowane i kontrolowane.

Nowe odkrycia na temat diety ketogenicznej

Przez pierwsze cztery tygodnie badania uczestnicy otrzymywali albo „standardową” dietę składającą się z 50 procent węglowodanów, 15 procent białka i 35 procent tłuszczu, albo dietę ketogenną zawierającą 5 procent węglowodanów, 15 procent białka i 80 procent tłuszczu. Po czterech tygodniach obie grupy zmieniły diety, aby umożliwić naukowcom zbadanie, w jaki sposób przechodzenie między dwiema dietami zmieniało mikrobiomy uczestników.

Analiza DNA drobnoustrojów znalezionego w próbkach kału uczestników wykazała, że ​​zmiana diety standardowej i ketogenicznej radykalnie zmieniła proporcje typowej bakterii flory bakteryjnej jelit Actinobacteria, Bacteroidetes i Firmicutes w jelitach uczestników, w tym znaczące zmiany w 19 różnych rodzajach bakterii. Badacze skupili się na konkretnym rodzaju bakterii – powszechnym probiotyku Bifidobacteria – który wykazał największy spadek diety ketogenicznej.

Aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób zmiany mikrobiologiczne na diecie ketogenicznej mogą wpływać na zdrowie, badacze wystawili jelita myszy na różne składniki mikrobiomów ludzi stosujących się do diet ketogennych i wykazali, że te zmienione populacje drobnoustrojów w szczególności zmniejszają liczbę komórek odpornościowych Th17 – a rodzaj limfocytu T krytycznego dla walki z chorobami zakaźnymi, ale znany również z tego, że sprzyja zapaleniu w chorobach autoimmunologicznych.

Kolejne eksperymenty dietetyczne na myszach, w których naukowcy stopniowo zmieniali dietę zwierząt między dietami ketogennymi o niskiej zawartości tłuszczu, o wysokiej zawartości tłuszczu i o niskiej zawartości węglowodanów, potwierdziły, że diety o wysokiej zawartości tłuszczu i ketogenne mają przeciwny wpływ na mikrobiom jelitowy. Odkrycia te sugerują, że mikrobiom reaguje inaczej, gdy poziom tłuszczu w diecie zwierząt wzrasta do poziomów, które promują produkcję ciał ketonowych przy braku węglowodanów.

Naukowcy zaobserwowali, że wraz ze zmianą diety zwierząt ze standardowej diety na bardziej rygorystyczne ograniczenie węglowodanów, ich mikroby również zaczęły się przesuwać, skorelowane ze stopniowym wzrostem liczby ciał ketonowych.

„To naprawdę fascynujące odkrycie, ponieważ sugeruje, że wpływ diet ketogennych na mikrobiom dotyczy nie tylko samej diety, ale także tego, jak dieta zmienia metabolizm organizmu, który następnie wpływa na mikrobiom” – powiedział Turnbaugh. „Dla wielu osób utrzymywanie ścisłej diety niskowęglowodanowej lub ketogennej jest niezwykle trudne, ale jeśli przyszłe badania wykażą, że zmiany mikrobiologiczne spowodowane przez same ciała ketonowe przynoszą korzyści zdrowotne, może to znacznie ułatwić leczenie”.

Czytaj także:
Sekrety skutecznej utraty wagi – najpierw zadbaj o jelita

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert

Czytaj także

 0