Jakie pieczywo jeść na diecie odchudzającej?

Jakie pieczywo jeść na diecie odchudzającej?

Dodano: 1
Pieczywo pełnoziarniste
Pieczywo pełnoziarniste Źródło: Fotolia / pabisiak
Chleb od czasów starożytnych był ważnym elementem w żywieniu człowieka. Przez wiele wieków stanowił podstawę diety m.in. mieszkańców Europy, pełnił także szczególną rolę kulturową i symboliczną. Dziś jest uważany za tuczący i niezdrowy, przez co bardzo często całkowicie eliminujemy go z naszego jadłospisu.

Istnieje wiele podglądów dotyczących spożycia pieczywa nie tylko w czasie stosowania diet odchudzających. Bardzo często uważane jest ono za przyczynę nadwagi oraz alergii pokarmowych. Jaki chleb jest najzdrowszy?

Czy można jeść chleb na diecie?

Nadwaga oraz związane z nią choroby to ogromny problem dzisiejszej ludzkości. Z danych WHO wynika, że niemal 64% dorosłych mężczyzn i 49% dorosłych kobiet w Polsce ma nadwagę. Otyłość w Polsce dotyczy już ponad 23% całej populacji. W skali światowej ponad 2 miliardy ludzi cierpi z powodu nadwagi lub otyłości i liczba ta stale rośnie.

Aby dieta odchudzająca była zdrowa, powinna opierać się na wszystkich produktach spożywczych, które zostały uwzględnione w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Jak podkreślają dietetycy, bezpodstawna eliminacja produktów zbożowych, w tym także pieczywa, w czasie stosowania diety nie jest korzystna dla zdrowia i wcale nie wpływa w pozytywny sposób na efekty odchudzania. Produkty zbożowe do niedawna stanowiły podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia. Teraz znajdują się na trzecim miejscu zaraz po aktywności fizycznej oraz warzywach i owocach.

Czytaj też:
Po co zaraz dieta? Zacznij inaczej przygotowywać posiłki

Czy pieczywo tuczy?

W racjonalnej diecie odchudzającej jest miejsce na pieczywo, ale pod warunkiem, że będzie ono spożywane w odpowiedniej ilości. Kluczowy jest także wybór rodzaju pieczywa pod względem zawartości witamin i minerałów oraz indeksu glikemicznego (IG).

Pieczywo, po które sięgamy, powinno posiadać jak najniższy indeks glikemiczny, dzięki czemu zapewni długie uczucie sytości i nie będzie powodowało nagłych skoków poziomu glukozy we krwi. Pieczywo na diecie dobrze sprawdzi się jako podstawa śniadania, które musi uzupełnić zapasy energii niezbędne do efektywnej pracy oraz nauki.

Niskim indeksem glikemicznym cechuje się pumpernikiel (IG – 46), chleb żytni razowy (IG – 50) oraz pieczywo chrupkie (IG – 35), ale może być ono bardziej kaloryczne od tradycyjnego chleba.

Średni indeks glikemiczny ma chleb żytni pełnoziarnisty (IG – 58), a wysoki chleb pszenny i bułki kajzerki (IG – 70) oraz chętnie spożywane bagietki (IG – 95).

Ważne jest też to, jakie produkty wybieramy jako dodatek do pieczywa, bo zwykle nie jest ono samodzielnym posiłkiem.

Czytaj też:
Ile kalorii ma jajko?

Jakie pieczywo jeść na diecie odchudzającej?

Jaki chleb jest polecany na diecie? Naturalne pieczywo, które jest wypiekane z nisko przetworzonej mąki np. chleb żytni to doskonały wybór nie tylko na diecie odchudzającej. Pieczywo pełnoziarniste dostarcza energii, zawiera witaminy i minerały m.in. witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, żelazo oraz błonnik pokarmowy. Z tego względu można uwzględnić je w dietetycznym jadłospisie, ale pod warunkiem, że nie cierpimy na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Korzystny dla zdrowia i wyglądu sylwetki jest także chleb domowy, chleb z dodatkiem ziaren oraz chleb mieszany, który powinien stanowić 65% dziennej porcji spożywanego pieczywa; pozostałe 35% to pieczywo jasne pszenne (20%) oraz pieczywo ciemne (15%).

Warto podkreślić, że nie bez znaczenia jest także jakość pieczywa, które zgodnie z tradycyjną recepturą, powinno zawierać jedynie 4 składniki – zakwas, mąkę, wodę oraz sól. Niestety dostępne w sklepach, przede wszystkim supermarketach pieczywo, jest naszpikowane niepotrzebnymi składnikami. Przed zakupem chleba, trzeba sprawdzić jego skład – pozwoli to nie tylko ograniczyć spożycie dodatków do żywności, ale także uniknąć nieuczciwych praktyk producentów pieczywa, którzy na wiele sposobów barwią chleb pszenny, aby przypominał zdrowy chleb z ciemnej mąki.

Czytaj też:
„Jestem na diecie, ale nie chudnę. Dlaczego?” 9 prawdopodobnych przyczyn