„Biała śmierć” tak często nazywany jest cukier. Ma to swoje uzasadnienie, bo szkody, które powoduje w organizmie człowieka, są ogromne. Bezwartościowe węglowodany proste, które dostarczamy do organizmu wraz z każdą łyżeczką cukru, powodują nie tylko nadwagę i otyłość, ale także uzależniają jak narkotyki. Jakie są zdrowe zamienniki białego cukru?
Cukier uzależnia!
Cukier to w pełni legalna i niestety powszechnie stosowana używka. Po spożyciu węglowodanów prostych w naszym organizmie wzrasta wydzielanie tzw. hormonów szczęścia, więc szybko odczuwamy poprawę samopoczucia i świetny nastrój. Nasz organizm ekspresowo przyzwyczaja się do takiej słodkiej nagrody. Doskonale widać to w momencie, gdy odstawimy cukier – wówczas pojawiają się nagłe napady głodu i ochota na coś słodkiego oraz mogą wystąpić typowe reakcje odstawienne, jak np. w przypadku alkoholu lub papierosów – bóle głowy, rozdrażnienie, spadek nastroju, drżenie ciała, a nawet depresja.
Ile cukru można zjeść dziennie?
Przeciętny Polak zjada rocznie około 40 kg cukru. Warto zaznaczyć, że nie jest to jedynie cukier, który samodzielnie wsypujemy do kawy i herbaty, dodajemy do domowych wypieków czy przetworów owocowych np. dżemów. Cukier kryje się także w produktach, których nawet nie podejrzewamy o to, że go zawierają, więc bardzo trudno jest kontrolować jego dzienne spożycie, co stanowi poważne zagrożenie dla naszego zdrowia i zdrowia naszych dzieci.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukier nie powinien stanowić więcej niż 10% naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego. To około 10 – 12 łyżeczek, czyli 50 g (400 kcal). Jednocześnie WHO zaleca ograniczenie powyższego spożycia cukru o połowę – w celu poprawy stanu zdrowia kalorie pochodzące z cukru nie powinny przekroczyć 5% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Czytaj też:
Orzechy włoskie a cukrzyca. Jakie orzechy można jeść przy cukrzycy?
Cukier w produktach spożywczych
Sięgając do cukiernicy, wiemy, ile cukru spożywamy. Zagrożeniem jest więc przede wszystkim cukier dodany, czyli ten występujących w różnych produktach spożywczych także z pozoru dietetycznych. Kryje się on pod wieloma nazwami. W składzie produktów spożywczych oprócz słowa „cukier” może znaleźć się także, m.in. sacharozę, glukozę, fruktozę, karmel, ksylitol, syrop glukozowo- fruktozowy, melasę, syrop z agawy, syrop ryżowy, syrop kukurydziany oraz liczne (sztuczne) słodziki, które podejrzewane są o działanie alergizujące i rakotwórcze np. acesulfamu K i aspartam. W sumie cukier i spodziki kryją się pod ponad 60 nazwami.
Zdrowe zamienniki cukru
Czy istnieją zdrowe zamienniki cukru? Tak, jednak i ich nie należy nadużywać – umiar to podstawa w dążeniu do zdrowia i szczupłej sylwetki. Kluczowy podczas wyboru substancji słodzącej jest przede wszystkim jej indeks glikemiczny oraz pochodzenie. Naturalne zamienniki cukru są zdecydowanie lepszym wyborem niż sztuczne słodziki.
Czytaj też:
Odchudzasz się? Zmień talerze. Ten kolor sprawi, że zjesz mniej
1. Stewia
Zalety:
-
0 kcal w 100 g,
-
indeks glikemiczny – 0,
-
polecana dla cukrzyków,
-
może być poddawana działaniu wysokiej temperatury.
Wady:
-
nieco gorzkawy posmak.
2. Ksylitol
Zalety:
-
240 kcal w 100 g,
-
indeks glikemiczny – 8,
-
polecany dla cukrzyków,
-
nie powoduje próchnicy i wspomaga mineralizację zębów,
-
ma właściwości prozdrowotne,
-
może być poddawany działaniu wysokiej temperatury.
Wady:
-
może powodować biegunki.
3. Syrop Klonowy
Zalety:
-
270 kcal w 100 g,
-
może być poddawany działaniu wysokiej temperatury,
-
jest źródłem witamin i minerałów.
Wady:
-
niezalecany dla cukrzyków,
-
indeks glikemiczny – 70.
4. Naturalny miód
Zalety:
-
ma liczne właściwości prozdrowotne.
Wady:
-
324 kcal w 100 g,
-
Indeks glikemiczny – 50-87 (w zależności od rodzaju miodu),
-
nie może być poddawany działaniu wysokiej temperatury (powyżej 40 stopni Celsjusza), bo traci swoje prozdrowotne właściwości,
-
niezalecany dla cukrzyków.
Czytaj też:
3 błędy dietetyczne, które utrudniają odchudzanie