Neofobia żywieniowa to selektywne jedzenie, polegające na odrzucaniu pewnych produktów. Jest to naturalny etap rozwoju dziecka, a pojawia się między drugim a piątym rokiem życia, jednak wraz z dorastaniem mija. Bardzo często neofobia żywieniowa dotyczy owoców i warzyw oraz pokarmów o innej konsystencji niż ta, którą dziecko akceptuje. Wówczas jedzeniu towarzyszy silny stres, odruch wymiotny, a także histeryczny płacz i niemożliwy do pokonania przez dziecko strach.
Czytaj też:
Myślisz, że twoje dziecko jest niejadkiem? Może cierpieć na neofobię
Niedobór witaminy B12
Niedawno świat obiegła informacja o pewnym 17-latku, który w wyniku nieodpowiedniej diety oślepł i prawie stracił słuch. Podczas rozmowy z lekarzami nastolatek przyznał, że w ten sposób odżywiał się już od podstawówki. Tłumaczył, że nie lubi „konsystencji” warzyw i owoców. Dr Denize Atan z University Hospitals Bristol NHS Foundation Trust, która przedstawiany tutaj przypadek opisała w dokumencie Annals of Internal Medicine, zaklasyfikowała go jako ARFID. Avoidant-restrictive food intake disorder to rzadka przypadłość, która czyni chorych psychicznie niezdolnymi do spożywania określonych pokarmów.
Czytaj też:
Jadł tylko chipsy, kiełbaski i frytki. W wieku 17 lat oślepł i uszkodził słuch