Może się wydawać, że kiedy przechodzisz obok ulubionego baru szybkiej obsługi nie będziesz w stanie się pohamować i ostatecznie tam wstąpisz na „niewinnego” burgera z frytkami i porcję tacos. A jednak, są na to sposoby. Odpowiedź zawarta jest w hormonach.
Czytaj także:
Intuicyjne odżywianie – twój organizm sam wie, jak schudnąć
Czym są hormony głodu?
Dwa najlepiej zbadane hormony głodu to grelina i leptyna. Oba mają długoterminowy wpływ na apetyt i są związane z bilansem energetycznym:
-
Grelina (hormon „jestem głodny”). Grelina jest wytwarzana w żołądku i sygnalizuje mózgowi, że zapasy żywności i cukru w twoim ciele są niskie, więc musisz coś zjeść, aby uzupełnić zapasy;
-
Leptyna (hormon „jestem pełny”). Leptyna działa odwrotnie. Wytwarzana jest głównie przez tkankę tłuszczową i jest hormonem przeciwdziałającym głodowi. Po uwolnieniu sygnalizuje mózgowi, że ciało ma na razie wystarczającą ilość paliwa i nie potrzebuje jedzenia.
Jednak, podczas gdy hormony głodu przyczyniają się do regulacji apetytu, hormony mózgowe, takie jak dopamina i serotonina, są głównymi regulatorami łaknienia jedzenia. Zarówno dopamina, jak i serotonina wchodzą w interakcje z ośrodkami nagrody i przyjemności w mózgu, obszarami odpowiedzialnymi za poprawę samopoczucia.
Czytaj także:
5 objawów świadczących o tym, że potrzebujesz wizyty u psychodietetykaCzytaj także:
Co jeść, gdy chorujesz na cukrzycę? 11 zasad
Komentarze