Dieta jest bardzo ważna w przypadku cukrzycy typu 2. Niezdrowy styl życia i sposób odżywiania (duża ilość cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych) prowadzi do pojawienia się nadwagi i otyłości, która powoduje zjawisko insulinooporności i cukrzycę.
Osoby, które mają stan przedcukrzycowy dzięki zmianie diety oraz aktywności fizycznej mogą zmniejszyć ryzyko rozwinięcia sięchoroby. Właściwa dieta jest też najważniejsza, gdy cukrzyca już zostaje rozpoznana. W początkowych stadiach dieta może być jedynym sposobem leczenia. Jest też ważna, jeśli przyjmujesz doustne leki przeciwcukrzycowe i insulinę. Dzięki odpowiedniej diecie można zapobiec rozwijaniu się cukrzycy, a przede wszystkim zapobiec pojawieniu się jej powikłań, jak nadciśnienie czy choroby serca.
Dieta w cukrzycy typu 2. 11 zasad do zapamiętania
- Jedz 5 posiłków dziennie: trzy większe (śniadanie, obiad, kolacja) i dwa mniejsze (drugie śniadanie i podwieczorek – potraktuj je jako przekąski). Spożywaj posiłki regularnie, w miarę o stałych porach. Głodzenie się przez cały dzień i siadanie dopiero wieczorem do obiadokolacji źle wpływa na kontrolę cukrzycy. Może powodować częste stany niedocukrzenia oraz poposiłkowe hiperglikemie.
- Pamiętaj, że tylko urozmaicona dieta zapewnia organizmowi wszystkie witaminy i składniki mineralne.
- Nie przejadaj się, bo to prowadzi do otyłości.
- Węglowodany powinny zapewniać ok. 45-50 proc. energii. Produkty zawierające węglowodany możesz jeść na każdy posiłek. Powinny być to jednak węglowodany złożone, czyli takie, z których glukoza uwalnia się powoli. Wybieraj produkty z pełnego ziarna zbóż: pieczywo pełnoziarniste,razowe lub typu graham, razowe makarony, gruboziarniste kasze (gryczana, jaglana, pęczak), brązowy ryż.
- Unikaj cukru, czyli ograniczaj jedzenie wszelkich słodyczy, a także soków napojów owocowych (zawierają duże ilości cukru). Gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, jednak potem szybko on spada. Czasem możesz zjeść coś słodkiego (najlepiej po posiłku), lepiej jednak, jeśli jest to ciasto upieczone w domu (warto dodać do niego o połowę mniej cukru niż to jest podane w przepisie, a część jasnej mąki zastąpić mąką typu graham). Kupowane w sklepie ciasta i ciastka oprócz cukru zawierają też tłuszcz cukierniczy, w którym znajdują się izomery trans kwasów tłuszczowych, szkodliwie działające na naczynia krwionośne. Z tego powodu nie używaj też twardych margaryn w kostkach (zawierają tłuszcze typu trans).
- Jedz warzywa (są niskokaloryczne). Obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają zagrożenie chorobami serca.
- Ogranicz spożywanie tłuszczów nasyconych (z mięsa, mleka oraz produktów mlecznych). Wybieraj chude mięso (indyk, kurczak) i wędliny (a jeszcze lepiej zastąp je mięsem pieczonym w domu), chude sery.
- Jedz produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Do sałatek dodawaj olej rzepakowy, oliwę z oliwek. Dwa razy w tygodniu sięgaj po ryby. Szczególnie cenne są ryby morskie, w których znajduje się dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (z ryb słodkowodnych dużo omega-3 ma tylko pstrąg). Kwasy omaga-3 pomagają obniżyć poziom cholesterolu, chronią serce i naczynia krwionośne, dlatego mogą być korzystne w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy.
- Nie rezygnuj z białka. Wchodzi w skład każdej komórki. Dobrym źródłem białka są ryby, chude mięso, jajka, produkty mleczne. Wybieraj produkty mleczne niskotłuszczowe oraz o zmniejszonej ilości tłuszczu.
- Unikaj soli. Obciąża nerki i sprzyja nadciśnieniu. Ograniczenie soli (chlorku sodu) poprawia skuteczność leków obniżających ciśnienie. Pamiętaj, że sól już jest zawarta w takich produktach, jak pieczywo, żółty ser, wędliny. Nie dosalaj innych potraw: zamiast soli używaj naturalnych przypraw, jak czosnek, bazylia, oregano, majeranek, tymianek, pieprz, sok z cytryny, natka pietruszki, koperek, szczypior. Unikaj pizzy, gotowych dań, chipsów, solonych orzechów i innych przekąsek zawierających dużo soli.
- Potrawy gotuj, piecz. Unikaj smażenia, gdyż potrawy smażone są dużo bardziej kaloryczne.
Czytaj też:
Bliski związek chorób dziąseł i cukrzycy
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.