12 największych mitów o odchudzaniu. Też w nie wierzysz?

12 największych mitów o odchudzaniu. Też w nie wierzysz?

Dodano: 
Hamburger
Hamburger Źródło: Pixabay / michaelvvave
W Internecie jest wiele porad dotyczących odchudzania. Większość z nich jest albo niepotwierdzona, albo nie działa. Które mity są najbardziej powszechne? Za chwilę się dowiesz. I zdziwisz się.

Zbyt duża waga może mieć negatywny wpływ na twoje ciało, a zwłaszcza serce. Dobrą wiadomością jest to, że istnieją kroki, które możesz podjąć, aby stać się zdrowszym – a nawet utrata niewielkiej ilości masy ciała może sprawić, że znajdziesz się na właściwej drodze.

Po co schudnąć?

Jeśli jesteś otyły, utrata masy ciała może oznaczać „mniej chorób serca, mniej cukrzycy i mniej raka”, jak twierdzi dr Robert Eckel, były prezes American Heart Association. Specjalista przekonuje, że „poprawa metabolizmu zaczyna się pojawiać, gdy osoby ze skrajną otyłością tracą około 10 procent masy ciała”.

Utrata wagi może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu, ograniczyć czynniki ryzyka, takie jak wysokie ciśnienie krwi, stężenie glukozy w osoczu i bezdech senny. Może także pomóc obniżyć całkowity cholesterol, trójglicerydy i podnieść „dobry” cholesterol HDL.

Zdrowe BMI wynosi od 17,5 do 25. Jeśli wskaźnik masy ciała wynosi 40 lub więcej, jesteś uważany za chorobliwie otyłego. Lekarze używają BMI do zdefiniowania ciężkiej otyłości zamiast określonej liczby kilogramów lub ustalonego limitu wagi, ponieważ BMI określa wagę w stosunku do wzrostu. Niezależnie jednak od tego, czy twoje BMI wynosi 26 czy 40, schudnąć zawsze warto. Ale – czego nie robić?

Czytaj też:
Jesteś po 40-tce? Powinnaś jeść te pokarmy

12 mitów o odchudzaniu

1. Wszystkie kalorie są sobie równe
Kaloria jest pomiarem energii. Wszystkie kalorie mają tę samą wartość energetyczną. Nie oznacza to jednak, że wszystkie źródła kalorii mają taki sam wpływ na twoją wagę. Różne pokarmy przechodzą różne szlaki metaboliczne i mogą mieć bardzo różny wpływ na głód i hormony regulujące masę ciała. Na przykład kaloria białkowa nie jest taka sama jak kaloria tłuszczowa lub węglowodanowa. Zastąpienie węglowodanów i tłuszczu białkiem może przyspieszyć metabolizm i zmniejszyć apetyt, a jednocześnie zoptymalizować działanie niektórych hormonów regulujących wagę. Ponadto kalorie z całych produktów spożywczych, takich jak owoce, są zwykle o wiele bardziej obfite niż kalorie z produktów rafinowanych, takich jak cukierki.

2. Utrata wagi powinna przebiegać liniowo
Utrata masy ciała zwykle nie jest procesem liniowym, jak niektórzy sądzą. W niektóre dni i tygodnie możesz stracić na wadze, podczas gdy w inne możesz trochę zyskać. To nie jest powód do niepokoju. To normalne, że masa ciała waha się w górę i w dół. Na przykład możesz zatrzymywać więcej pokarmu w układzie pokarmowym lub więcej wody niż zwykle. Jest to jeszcze bardziej wyraźne u kobiet, ponieważ ciężar wody może się znacznie wahać podczas cyklu miesiączkowego.

3. Suplementy pomogą ci schudnąć
Przemysł suplementów odchudzających jest ogromny. Różne firmy twierdzą, że ich suplementy mają genialne skutki, ale rzadko są bardzo skuteczne podczas badań. Głównym powodem, dla którego suplementy działają u niektórych osób, jest efekt placebo. Ludzie zakochują się w taktykach marketingowych i chcą, aby suplementy pomagały im schudnąć, dzięki czemu stają się bardziej świadomi tego, co jedzą.

4. Otyłość jest kwestią siły woli, nie biologii
Twierdzenie, że twoja waga zależy od siły woli, jest niedokładne. Otyłość jest bardzo złożonym zaburzeniem z dziesiątkami – jeśli nie setkami – czynników. Liczne zmienne genetyczne są związane z otyłością, a różne schorzenia, takie jak niedoczynność tarczycy, PCOS i depresja, mogą zwiększać ryzyko przyrostu masy ciała. Twoje ciało ma również wiele hormonów i szlaków biologicznych, które mają regulować masę ciała. Są one zwykle dysfunkcyjne u osób z otyłością, co znacznie utrudnia trwałą utratę wagi. Na przykład oporność na hormon leptynę jest główną przyczyną otyłości. Sygnał leptyny powinien informować mózg, że ma wystarczającą ilość tłuszczu. Jednak jeśli jesteś odporny na leptynę, twój mózg myśli, że głodujesz. Próba wpływania na siłę woli i świadomego zmniejszenia spożycia w obliczu sygnału głodu napędzanego leptyną jest niezwykle trudna. Oczywiście nie oznacza to, że należy poddać się i zaakceptować swój genetyczny los. Utrata wagi jest nadal możliwa, ale dla niektórych osób jest to o wiele trudniejsze.

5. Jedz mniej, ruszaj się więcej
Tłuszcz w organizmie jest po prostu zmagazynowaną energią. Aby stracić tłuszcz, musisz spalić więcej kalorii niż przyjmujesz. Z tego powodu wydaje się logiczne, że mniej jedzenia i więcej ruchu spowoduje utratę wagi. Chociaż te porady działają teoretycznie, zwłaszcza jeśli wprowadzisz trwałą zmianę stylu życia, jest to zła rekomendacja dla osób z poważnym problemem z wagą. Większość osób, które postępują zgodnie z tą radą, ostatecznie odzyskuje utraconą wagę z powodu czynników fizjologicznych i biochemicznych. Konieczna jest poważna i trwała zmiana perspektywy i zachowania, aby schudnąć dzięki diecie i ćwiczeniom. Ograniczenie przyjmowania pokarmu i zwiększenie aktywności fizycznej nie wystarczy. Poinstruowanie kogoś z otyłością, aby po prostu mniej jadł i więcej się poruszał, jest jak mówienie komuś z depresją, żeby się rozweselił, albo komuś z alkoholizmem, żeby pił mniej.

6. Węglowodany sprawiają, że tyjesz
Diety o niskiej zawartości węglowodanów wspomagają odchudzanie. W wielu przypadkach dzieje się tak nawet bez świadomego ograniczenia kalorii. Dopóki utrzymujesz niskie spożycie węglowodanów i wysokie spożycie białka, chudniesz. Mimo to nie oznacza to, że węglowodany powodują przyrost masy ciała. Podczas gdy epidemia otyłości rozpoczęła się około 1980 roku, ludzie od bardzo dawna spożywają węglowodany. W rzeczywistości nieprzetworzone produkty bogate w węglowodany są bardzo zdrowe. Z drugiej strony rafinowane węglowodany, takie jak rafinowane ziarna i cukier, są zdecydowanie powiązane z przyrostem masy ciała.

7. Tłuszcze (też) sprawiają, że tyjesz
Tłuszcz zapewnia około 9 kalorii na gram, w porównaniu z zaledwie 4 kaloriami na gram węglowodanów lub białka. Tłuszcz jest bardzo kaloryczny i powszechny w fast foodach. Jednak dopóki twoje spożycie kalorii mieści się w zdrowym zakresie, tłuszcz nie powoduje otyłości. Ponadto w wielu badaniach wykazano, że diety o wysokiej zawartości tłuszczu, ale o niskiej zawartości węglowodanów powodują utratę masy ciała. Chociaż wzbogacanie diety w niezdrowe, wysokokaloryczne śmieciowe produkty obciążone tłuszczem z pewnością sprawi, że będziesz gruby, ten makroskładnik nie jest jedynym winowajcą. Twoje ciało potrzebuje zdrowych tłuszczów do prawidłowego funkcjonowania.

8. Bez śniadania nie schudniesz
Badania pokazują, że osoby, które omijają śniadanie, ważą zwykle więcej niż osoby jedzące śniadanie. Jest tak jednak prawdopodobnie dlatego, że osoby jedzące śniadanie częściej mają inne nawyki zdrowego stylu życia. 4-miesięczne badanie z udziałem 309 osób dorosłych porównało nawyki śniadaniowe i nie wykazało wpływu na wagę, niezależnie od tego, czy uczestnicy jedli śniadanie, czy pomijali je. To także mit, że śniadanie poprawia metabolizm, a jedzenie wielu małych posiłków powoduje, że spalasz więcej kalorii w ciągu dnia. Najlepiej jeść, gdy jesteś głodny, i przestać, gdy jesteś pełny. Zjedz śniadanie, jeśli chcesz, ale nie spodziewaj się, że będzie to miało duży wpływ na twoją wagę.

9. Fast foody zawsze tuczą
Nie wszystkie fast foody są niezdrowe. Ze względu na zwiększoną świadomość zdrowia ludzi, wiele sieci fast food wdraża zdrowszą ofertę. Jest to możliwe, aby znaleźć coś stosunkowo zdrowego w większości restauracji. Większość tanich restauracji fast food często zapewnia zdrowsze alternatywy względem ich podstawowej oferty. Te produkty mogą nie spełniać wymagań każdego człowieka dbającego o zdrowie, ale to wciąż przyzwoite opcje, jeśli nie masz czasu ani energii, aby ugotować zdrowy posiłek.

10. Diety odchudzające działają!
Przemysł odchudzający chce, abyś wierzył, że diety działają. Jednak badania pokazują, że dieta rzadko działa długoterminowo. W szczególności 85 procent osób odchudzających się wraca do wyjściowej wagi w ciągu roku. Ponadto badania wskazują, że osoby, które odchudzają się, najprawdopodobniej przybiorą na wadze w przyszłości. Zatem dieta jest konsekwentnym prognostykiem przyszłego przyrostu masy ciała, a nie utraty. Prawda jest taka, że prawdopodobnie nie powinieneś myśleć o utracie wagi jako czymś tożsamym z konkretną dietą. Zamiast tego postaw na cel, aby trwale zmienić styl życia i stać się zdrowszym, szczęśliwszym i sprawniejszym człowiekiem. Jeśli uda ci się zwiększyć poziom aktywności, jeść zdrowiej i lepiej spać, powinieneś schudnąć, co będzie naturalnym efektem ubocznym. Diety prawdopodobnie nie będą działać w dłuższej perspektywie.

11. Otyli ludzie są niezdrowi, szczupli są zdrowi
To prawda, że otyłość zwiększa ryzyko wielu chorób przewlekłych, w tym cukrzycy typu 2, chorób serca i niektórych nowotworów. Jednak wiele osób z otyłością jest metabolicznie zdrowych – a wielu szczupłych ludzi ma przewlekłe choroby. Wydaje się mieć znaczenie, gdzie gromadzi się tłuszcz. Jeśli masz dużo tłuszczu w okolicy brzucha, istnieje większe ryzyko chorób metabolicznych.

12. Dietetyczne produkty pomogą ci schudnąć
Wiele opcji w sklepach jest sprzedawanych jako zdrowe. Przykłady obejmują niskotłuszczowe, beztłuszczowe i przetworzone produkty bezglutenowe, a także napoje o wysokiej zawartości cukru. Powinieneś być sceptyczny wobec wszelkich oświadczeń zdrowotnych na opakowaniach żywności, szczególnie na produktach przetworzonych. Etykiety te zwykle istnieją w celu oszukania – nie informowania. Niektórzy marketingowcy od śmieciowego jedzenia zachęcają do kupowania tego, co w istocie tuczy. Jeśli opakowanie żywności mówi ci, że jest zdrowe, istnieje szansa, że jest dokładnie odwrotnie.
Czytaj też:
4 błędy podczas odchudzania. Też je popełniasz?

Źródło: healthline.com