Jajko jest wyjątkowo odżywczym produktem. Skoro może „zmienić się” w kurczę, musi zawierać mnóstwo istotnych składników odżywczych. Jajka zawierają stosunkowo niewiele kalorii, ale są pełne białek, witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i różnych śladowych składników odżywczych. Jajka są dobrym źródłem biotyny, która jest ważnym składnikiem odżywczym stosowanym w metabolizmie tłuszczów i cukrów.
Jajka można gotować na wiele różnych sposobów i łatwo łączyć z innymi zdrowymi produktami, takimi jak warzywa.
Dowiedz się, ile kalorii ma jajko.
Jednak sposób przygotowania jajka może mieć wpływ na jego właściwości odżywcze. Podobnie jest sposób chowu i karmienia kur. Nawet jeśli wybierasz jajka najlepszej jakości, możesz obniżać ich właściwości, przyrządzając je w określony sposób.
Najpopularniejsze metody przyrządzania jajek
-
Gotowanie na twardo (im dłużej gotujemy, tym twardsze będzie żółtko). Zwykle wystarczy gotować jajko 10 minut.
-
Gotowanie jajka w koszulkach. Rozbija się je w gorącej wodze i gotuje około 2-3 minut.
- Gotowanie na miękko.
-
Smażenie z jednej lub obu stron.
-
Pieczenie w piekarniku (po rozbiciu np. na blaszce lub w kokilce).
-
Jajecznica.
-
Omlet.
Czytaj też:
Uwielbiasz smażonego kurczaka? Grozi ci przedwczesna śmierć
Jak przygotowywać jajka, żeby były zdrowsze?
Warto wiedzieć, że:
-
Ugotowane białko jest łatwiejsze do strawienia niż surowe.
-
Chociaż gotowanie jajek sprawia, że niektóre składniki odżywcze są bardziej strawne, może uszkodzić inne. Jedno z badań wykazało, że gotowanie jaj obniżyło zawartość witaminy A o około 17-20%. Gotowanie może również znacznie zmniejszyć ilość przeciwutleniaczy w jajach. Mimo to nadal są dobrym źródłem składników odżywczych.
-
Gotowanie jaj pozwala też zabić chorobotwórcze drobnoustroje, które mogą znajdować się na skorupce.
-
Jedno duże jajo zawiera około 212 mg cholesterolu, co stanowi 71% wcześniej zalecanego spożycia 300 mg na dobę. Dlatego też przygotowując np. jajecznicę czy omlet, warto zmniejszyć liczbę żółtek.
Jeśli lubisz jajka, pomyśl o tym, jak przygotować je w zdrowszy sposób:
-
Postaraj się ograniczyć kaloryczność jajek, poprzez wybieranie form gotowania, niewymagających tłuszczu. Gotuj, zamiast smażyć.
-
Możliwie jak najczęściej łącz jajka z warzywami. Można to zrobić w formie omletu lub quiche. Jedzenie jajek jest doskonałą okazją do zwiększenia spożycia warzyw i dodania do posiłku dodatkowego błonnika i witamin. Jeśli jednak jednocześnie chcemy ograniczyć kalorie, zrezygnujmy ze smażenia, ugotujmy jajko, a oddzielnie przygotujmy sałatkę.
-
Wybierz odpowiedni tłuszcz do smażenia. Najlepsze oleje do gotowania w wysokiej temperaturze, takie jak smażenie na patelni, to te, które pozostają stabilne w wysokich temperaturach i nie utleniają się łatwo, tworząc szkodliwe wolne rodniki. Idealnie sprawdzi się oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
-
Wybieraj jajka najlepszej jakości.