Jak świętować Dzień Czekolady? Przepis na brownie od Tomasza Dekera

Jak świętować Dzień Czekolady? Przepis na brownie od Tomasza Dekera

Dodano: 
Brownie
Brownie / Źródło: Materiały prasowe kampanii Słodka Równowaga
Tomasz Deker, mistrz cukiernictwa, w swojej pracy składniki odmierza do tysięcznych grama, łączy dokładność, precyzję i spokój ze spojrzeniem artysty. Jego pasją jest czekolada, z której potrafi stworzyć prawdziwe arcydzieła. Z okazji Dnia Czekolady (12 kwietnia), specjalnie dla kampanii „Słodka Równowaga”, mistrz dzieli się swoim przepisem na doskonałe brownie, które zachwyci gości przy wielkanocnym stole.

Brownie Tomasza Dekera

Produkty niezbędne do przygotowania przepisu:

  • blacha 40x30 cm
  • 280 g masła
  • 320 g cukru muscovado
  • 170 g kuwertury czekoladowej 70%
  • 220 g jajek
  • 130 g mąki gryczanej
  • 15 g kakao (ciemnego)
  • 2 g soli
  • 10 ml ekstraktu z wanilii

Jak przygotować Brownie?

Ubić masło z cukrem na puszysta masę.

Dodać rozpuszczona czekoladę i jajka etapami. Na koniec wanilię i sypkie składniki. Rozsmarować na blaszce na płasko / 2 cm / i pieczemy w temperaturze 190 ℃.

Mus czekoladowy

  • 145g śmietana 34%
  • 190g czekolada kuwertura 60%
  • 190g ubita śmietana 34%
  • Śmietanę zagotować, dodać do czekolady na 2 razy, wymieszać dokładnie.
  • Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i połączyć z przechłodzoną wcześniej przygotowaną masą. Przekładamy krem do worka i nanosimy na wystudzone brownie.

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Czekolada to przysmak uwielbiany przez dzieci i dorosłych na całym świecie. Okazuje się jednak, że to nie tylko słodkość i mała przyjemność na poprawę nastroju. Czekolada wykazuje także właściwości prozdrowotne.

– Dzięki temu, że jest źródłem epikatechiny (substancja o potencjale antyoksydacyjnym), która ma zdolność do wymiatania wolnych rodników tlenowych, opóźnia procesy starzenia się komórek i działa odmładzająco. Flawonoidy obecne w czekoladzie zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, poprzez spowolnienie rozwoju miażdżycy, wywierają korzystny wpływ na nabłonek naczyniowy, rozszerzanie naczyń krwionośnych, obniżenie poziomu lipidów i zmniejszenie nasilenia stanu zapalnego. Serotonina, która jako neuroprzekaźnik wpływa korzystne na nasz nastrój i zmniejsza ryzyko depresji. Podobne działanie wykazuje także obecna w czekoladzie fenyloetyloamina, która również wpływa na poprawę nastroju. Czekolada jest także źródłem magnezu, żelaza, fosforu i cynku, dzięki czemu wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu – wyjaśnia dietetyk Katarzyna Stachurska, ekspert kampanii „Słodka Równowaga”.

Czytaj także:
„Słodka równowaga”, czyli wiosenna dieta bez wyrzeczeń

Źródło: Informacje prasowe

Czytaj także

 0