Jesz ziemniaki w takim kolorze? To niebezpieczne!

Jesz ziemniaki w takim kolorze? To niebezpieczne!

Dodano: 
Warzywa na straganie
Warzywa na straganie / Źródło: Unsplash / Lukas Budimaier
Każdy z nas choć raz zauważył, że ziemniaki przechowywane na słońcu szybciej stają się zielonkawe. Pytanie, czy można je jeść? A może wystarczy tylko dokładnie je obrać i ugotować? Uwaga! Takie ziemniaki mają nie tylko inny smak, ale także zawierają niebezpieczne związki.

Prawdopodobnie każdy z nas ma w domu ziemniaki. To produkt stosunkowo tani, który kupujemy w większych ilościach i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (to ważne!). Są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ale też same w sobie mogą stanowić podstawę dania (np. placki ziemniaczane). Większość z nas nie analizuje dokładnie wyglądu ziemniaka przed jego obraniem. A jeśli zauważymy zielone elementy lub młode pędy, po prostu grubiej obieramy kartofla, wycinam wszelkie niedoskonałości. Tymczasem takie zachowanie może nam się odbić na zdrowiu.

Dlaczego ziemniaki stają się zielone?

Pod wpływem światła ziemniaki wytwarzają toksynę zwaną solaniną. Chroni je przed owadami i bakteriami, ale jest toksyczny dla ludzi. Zazielenienie ziemniaków jest dobrym wskaźnikiem obecności solaniny. Związek ten działa poprzez hamowanie enzymu biorącego udział w rozkładaniu niektórych neuroprzekaźników. Działa również poprzez uszkadzanie błon komórkowych i może negatywnie wpływać na przepuszczalność jelita.

W rzeczywistości, w zależności od odmiany, jeden ziemniak może bardzo szybko stać się zielony, ale zawierać umiarkowany poziom solaniny. Mimo wszystko zazielenienie się ziemniaka jest sygnałem ostrzegawczym i powinniśmy zrezygnować z jedzenia takiego produktu.

Poziomy solaniny są najwyższe w skórze ziemniaka. Z tego powodu obieranie zielonego ziemniaka pomoże znacząco zmniejszyć jego poziom. Jednak jeśli solaniny jest wyjątkowo dużo, będzie obecna także w środku. Obróbka termiczna nie spowoduje spadku stężenia.

Czytaj także:
Dieta ziemniaczana – trwa od 3 do 5 dni i gwarantuje spektakularne efekty. Czy na pewno jest zdrowa?

Zatrucie solaniną

Trudno powiedzieć dokładnie, ile solaniny sprawi, że poczujemy się źle. Zależy to w dużej mierze od indywidualnej tolerancji i masy ciała. Dlatego też ryzyko zatruciem wzrasta w przypadku dzieci.

Cechami charakterystycznymi zatrucia solaniną są nudności, wymioty, biegunka, pocenie się, bóle głowy i bóle brzucha. Objawy powinny zniknąć w ciągu 24 godzin. W skrajnych przypadkach może dojść do porażenia, śpiączki lub nawet śmierci.

Czytaj także:
Nieprzyjemny zapach moczu po spożyciu szparagów. Czy to normalne?

Źródło: Healthline

Czytaj także

 0