Rośliny strączkowe królują w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jednak i mięsożercy powinni regularnie po nie sięgać, ponieważ sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia.
Piotr Kucharski zdradził przepisy na dania z fasolą i ciecierzycą. Choć wyglądają one niepozornie, można z nich wyczarować prawdziwe i czasami zaskakujące smakowitości. Jak zrobić pieczone ziemniaki z fasolą, a jak zupę z ciecierzycy?
Dlaczego warto jeść cieciorkę?
-
Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego, co czyni je odpowiednim wyborem dla tych, którzy nie jedzą produktów zwierzęcych.
-
Jest niskokaloryczna – zawiera 46 kalorii na porcję 1 uncji (28 gramów). Ciecierzyca dostarcza także różnorodnych witamin i minerałów, a także przyzwoitą ilość błonnika i białka.
-
Rozpuszczalny błonnik z ciecierzycy pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów i poziomu „złego” cholesterolu.
-
Ciecierzyca jest źródłem saponin, które są związkami roślinnymi, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych nowotworów.
-
Białko i błonnik z ciecierzycy mogą pomóc utrzymać apetyt pod kontrolą.
-
Cieciorka ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
- Ciecierzyca jest tania i stanowi świetny dodatek do wielu dań.
Czytaj też:
Jak dbać o mózg? Niektórych chorobom można zapobiegać
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost