Czy dzieci powinny jeść paluszki rybne?

Czy dzieci powinny jeść paluszki rybne?

Dodano: 1
Paluszki rybne
Paluszki rybne / Źródło: Fotolia / kab-vision
Paluszki rybne są uwielbiane przez większość dzieci. Rodzice cenią je przede wszystkim za łatwość przygotowywania oraz za to, że nie trzeba przekonywać dziecka do zjedzenia porcji ryby. Czy paluszki rybne są zdrowe i czy można z czystym sumieniem podawać je dzieciom?

Kluczowe dla zdrowia dziecka jest spożywanie posiłków, które komponowane są z naturalnych, nieprzetworzonych produktów spożywczych. W przypadku paluszków rybnych mamy do czynienia z gotowym produktem mrożonym, który najczęściej powstaje ze skrawków filetów rybnych lub mielonego mięsa ryb. Powoduje to, że paluszki rybne nie zaliczają się do grupy polecanych w żywieniu dzieci produktów spożywczych.

Czy paluszki rybne są zdrowe?

Ryby kojarzą się nam ze zdrową dietę, jednak w przypadku paluszków rybnych nie do końca mamy do czynienia ze zdrowym i pełnowartościowym pod względem wartości odżywczych produktem spożywczym. Powodem kontrowersji jest przede wszystkim ich wstępne przetworzenie, czyli panierowanie oraz obsmażenie w głębokim tłuszczu. Sprawia to, że porcja ryby staje się kalorycznym i nie do końca zdrowym posiłkiem, jednak coraz częściej ulegamy sile reklamy i wierzymy, że serwujemy dziecku smaczny i zdrowy posiłek. Problemem w przypadku paluszków rybnych jest nie tylko zastosowanie panierki, która może zawierać wiele sztucznych dodatków, ale także jakość samej ryby.

Paluszki rybne z fileta

Paluszki „z fileta” niewiele mają wspólnego z pełnowartościowym filetem rybnym. W tym przypadku mamy do czynienia z produktem, który powstaje z kawałków filetów tzw. odpadów rybnych. Kawałki fileta są ze sobą „klejone” i w ten sposób do skalpów trafiają złote i chrupiące paluszki. Jeżeli podamy taką rybę dziecku raz w miesiącu, nic się nie powinno stać, jednak na pewno paluszki rybne nie powinny być podstawą diety dziecka i zastępować świeżej, przygotowanej w domu ryby.

Paluszki rybne mielone

W przypadku paluszków rybnych, które zawierają mielone mięso ryb mamy do czynienia z typowym produktem garmażeryjnym. Jego skład jest nie do końca znany, bo zmieleniu poddawane są zarówno resztki mięsa pozostałe po filetowaniu, jak i np. skóry oraz ości. Tego typu paluszków rybnych lepiej w ogóle nie kupować, bo nie mają one nic wspólnego ze zdrową rybą.

Paluszki rybne – skład

Wbrew temu, co usiłują nam wmówić producenci paluszków rybnych, nie są one produktem naturalnym. Zgodnie z obowiązującymi normami powinny zawierać minimum 60% pełnowartościowej ryby, jednak jest to tylko teoria. Czytając skład takiego przysmaku,okazuje się, że ryby zwykle jest znacznie poniżej 50%, a resztę stanowią składniki panierki, wśród których znajdziemy m.in.:

  • skrobię kukurydzianą,
  • substancje słodzące,
  • spulchniacze,
  • aromaty,
  • utwardzone tłuszcze trans,
  • barwniki.

W składzie paluszków rybnych nie znajdziemy tłustych gatunków ryb, które pochodzą z połowu na otwartym morzu. Paluszki rybne oraz inne przetworzone produkty z ryb, które są nie tylko adresowane do dzieci, ale także osób dorosłych np. steki rybne w panierce to produkty typu fast food, które nie mają wysokich wartości odżywczych i na pewno nie znajdziemy w nich cennych kwasów Omega-3 oraz witamin i minerałów.

Co więcej, paluszki rybne mogą być potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ze względu na ryzyko ich niewłaściwego przechowywania, co niestety czasami się zdarza. Rozmrożone i zamrożone ponownie mogą być źródłem szkodliwych bakterii i powodować zatrucia pokarmowe.

Czy dzieci mogą jeść paluszki rybne?

To od rodziców zależy, czy podadzą dziecku paluszki rybne. Dietetycy nie polecają tego typu produktów w diecie dzieci. Dzieje się tak nie tylko ze względu na niską jakość użytych do produkcji paluszków ryb, ale także proces ich przygotowania. Produkt ten jest smażony dwa razy – po raz pierwszy podczas wstępnej obróbki i ponownie w domu, więc chłonie ogromne ilości tłuszczu, zwiększając swoją kaloryczność.

Jeżeli dziecko chce zjeść paluszki rybne, najlepiej przygotować je samemu z wysokiej jakości świeżej ryby, unikając smażenia. Zamiast tuczącej panierki można użyć np. płatków owsianych. Ilość wchłoniętego przez rybę tłuszczu możemy ograniczyć do minimum, przygotowując domowe paluszki rybne w piekarniku.

Czytaj także:
Dieta odchudzająca na bazie mrożonek. Czy jest zdrowa?

Czytaj także

 1
  •  
    obawiam się, że nikt nie powinien tego jeść, chcesz rybę to kup surową i usmaż sobie w jaju z mąką a nie chemiczny syf jeść
    Dodaj odpowiedź 1 0
      Odpowiedzi: 0