W kuchni programu „Dzień Dobry TVN” Agnieszka Kręlicka pokazała, jak od podstaw przygotować świąteczne uszka. Jakie są jej sprawdzone sposoby na przygotowanie pysznego farszu z grzybów? – W uszkach najważniejsze jest to, żeby robić je często, bo wtedy ma się wprawę – wyjaśniła.
Dlaczego warto jeść grzyby?
Grzyby występują w wielu różnych kształtach, rozmiarach i kolorach. Te, które nie są toksyczne, są całkiem zdrowe i smaczne. Od wielu lat są używane ze względu na ich wyjątkową zdolność nadawania smaku wielu kuchniom różnych kultur.
Są beztłuszczowe, niskosodowe, niskokaloryczne i wolne od cholesterolu. Są również wypełnione błonnikiem, witaminami i minerałami. Korzyści odżywcze różnią się w zależności od rodzaju grzyba. Ale ogólnie są dobrym źródłem składników odżywczych.
-
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które mogą powodować choroby serca i raka. Chronią również przed uszkodzeniami spowodowanymi starzeniem się i wzmacniają układ odpornościowy. Grzyby są bogate w przeciwutleniacz zwany selenem.
-
Beta glukan jest formą rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który jest silnie powiązany z poprawą cholesterolu i poprawą zdrowia serca. Może również pomóc ciału regulować poziom cukru we krwi, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2.
-
Grzyby są bogate w witaminy z grupy B: ryboflawinę, niacynę i kwas pantotenowy. Połączenie pomaga chronić zdrowie serca. Ryboflawina jest dobra dla czerwonych krwinek. Niacyna jest dobra dla układu pokarmowego i dla utrzymania zdrowej skóry. Kwas pantotenowy jest dobry dla układu nerwowego i pomaga ciału wytwarzać hormony, których potrzebuje.
Czytaj też:
Jak zrobić idealną sałatkę jarzynową? Swój przepis zdradza Koło Gospodyń