Witamina B5, zwana inaczej kwasem pantotenowym, znajduje się żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, a więc może się wydawać, że niedobór tej witaminy jest właściwie niemożliwy. Do niskiego poziomu kwasu pantotenowego faktycznie dochodzi rzadko, ale może się zdarzyć. Witaminy z grupy B nie są magazynowane przez nasz organizm, dlatego trzeba dostarczać je wraz z pożywieniem każdego dnia. Osoby zdrowe, które prowadzą różnorodną dietę raczej nie mają się czego obawiać. Pytanie, czy możesz powiedzieć, że jesteś jedną z nich?
Witamina B5 – funkcje
Witamina B5 pełni wiele istotnych funkcji. Oto niektóre z nich:
-
umożliwia regenerację skóry i błon śluzowych,
-
uczestniczy w procesach metabolicznych,
-
bierze udział w produkcji przeciwciał, zwalczających przeróżne infekcje,
-
pomaga przekształcać pożywienie w energię,
-
wspiera wytwarzanie czerwonych krwinek i hormonów,
-
wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i wątroby,
-
odpowiada za piękne włosy, skórę i paznokcie.
Suplementacja witaminy B5 jest czasem elementem leczenia różnych schorzeń, np. trądziku lub innych problemów skórnych.
Czytaj też:
Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie? 15 skutecznych sposobów
Witamina B5 – niedobór
Niedobór witaminy B5 może objawiać się:
-
bólem głowy,
-
problemami trawiennymi,
-
pogorszeniem się stanu cery,
-
zmęczeniem,
- bólem mięśni,
- omdleniami,
- pękaniem skóry w kącikach ust,
- wypadaniem włosów,
-
drażliwością,
-
zaburzoną koordynacją mięśni.
Dobra wiadomość jest taka, że wszystkie niepokojące objawy znikają, gdy uzupełni się niedobór.
Czytaj też:
Sprawdź, czy możesz cierpieć na niedobór biotyny
Witamina B5 – dieta i suplementacja
Zapobieganie niedoborowi jest niezwykłe łatwe, ponieważ witamina B5 znajduje się w większości produktów spożywczych. Prowadząc więc zdrową, zbilansowaną dietę, nie powinno jej zabraknąć. Warto jednak pamiętać, że kilkadziesiąt procent witaminy B5 ulega zniszczeniu w trakcie obróbki termicznej. Witaminę B5 znajdziesz w:
-
większości warzyw,
-
płatkach zbożowych,
-
grzybach,
-
chudym mięsie,
-
łososiu,
-
orzechach,
-
nabiale,
-
jajkach.
Zapotrzebowanie na witaminę B zmienia się wraz z wiekiem. Jest też zależne od naszego stanu zdrowia i sytuacji, np. kobiety w ciąży i karmiące piersią są bardziej narażone na niedobór, ale także osoby uzależnione od alkoholu lub zawodowo uprawiające sport.
Witamina B5 jest często dodawana do produktów do pielęgnacji włosów i skóry, a także kosmetyków do makijażu. Dexpanthenol, substancja chemiczna wytwarzana z witaminy B5, jest stosowana w kremach i płynach nawilżających skórę.
Czytaj też:
Ta dieta może mieć fatalny wpływ na życie seksualne