Unikasz masła? Sprawdź, jak zrobić pyszne i zdrowe pasty śniadaniowe

Unikasz masła? Sprawdź, jak zrobić pyszne i zdrowe pasty śniadaniowe

Dodano: 
Kanapki
Kanapki / Źródło: Shutterstock / Natalia Lisovskaya
Dzień w dzień zjadasz na śniadanie kanapki z masłem, szynką i żółtym serem? Czas na zmianę.

Finalistka programu „MasterChef” Patrycja Rygusiak zdradziła przepisy na pasty śniadaniowe. Jak zrobić pastę z suszonych pomidorów i ciecierzycy, a jak domowe masło orzechowe?

Masło orzechowe – właściwości

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, masło orzechowe może wydawać się produktem, którego należy unikać. Jednak specjaliści od żywienia są zgodni, że masło orzechowe jest dobrym elementem zdrowej, zbilansowanej diety, ponieważ jest bogatym źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Dwie łyżki mają około 7 gramów białka, 16 gramów tłuszczu i 2 gramów błonnika. Dzięki tym trzem komponentom masło orzechowe jest bardzo dobrym produktym spożywczym. Ponadto jest w większości źródłem zdrowego, nienasyconego tłuszczu, który obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed chorobami serca.

Masło orzechowe domowej roboty – przepis

Aby zrobić domowe masło orzechowe potrzebujemy tylko orzechów (najlepiej łuskanych fistaszków) i bardzo wytrzymałego blendera lub robota kuchennego, ponieważ orzechy są bardzo twarde. Miksujemy je i przekładamy do szklanego, zamykanego naczynia. Chcąc uzyskać smak masła podobny do kupnego, można dodać szczyptę soli.

Jeśli nie przepadamy za orzechami ziemnymi, możemy sięgnąć po migdały lub orzechy nerkowca. Masło orzechowe będzie równie zdrowe i pożywne, ale jego smak będzie zdecydowanie inny.

Masło orzechowe należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu (najlepiej w lodówce, ale będzie trudno je rozsmarować). Po odstawieiu na kilka dni masło może się rozwarstwić (tłuszcz widoczny gołym okiem). Mimo to masło nadaje się do spożycia, jedynie należy je wymieszać.

Masło orzechowe można jeść łyżką ze słoika. Warto jednak z czymś je połączyć, np. posmarować nim pełnoziarniste pieczywo lub krakersy. Idealnie komponuje się także z bananami.

Czytaj także:
Czy masło orzechowe sprawi, że przytyjesz?

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost

Czytaj także

 0