Frytki – jak sprawić, by miały mniej kalorii?

Frytki – jak sprawić, by miały mniej kalorii?

Dodano: 
Domowe frytki
Domowe frytki / Źródło: Shutterstock / PosiNote
Ze święcą szukać osoby, która nie przepada za frytkami. Prawdziwi miłośnicy mogliby jeść je non stop, jednak problemem jest ich kaloryczność. A gdyby tak sprawdzić, by były mniej tuczące?

Michał Lachur przygotowywał w kuchni programu frytki. Co zrobić, żeby miały mniej kalorii?

Smażone? Byle nie codziennie

Zespół z University of Iowa i Washington University przeanalizował dane, zebrane od ponad 100 000 kobiet w wieku od 50 do 79 lat w ramach projektu Inicjatywa Zdrowia Kobiet (WHI). Ponad 9 000 zgonów było spowodowanych problemami z sercem, ponad 8 000 spowodowanych przez raka i ponad 13 000 z innych przyczyn. Naukowcy ocenili, ile smażonych potraw spożywają regularnie uczestnicy, w tym dania takie jak smażony kurczak, smażone ryby i frytki.

Po uwzględnieniu innych czynników związanych ze stylem życia zespół stwierdził, że spożywanie smażonych potraw każdego dnia częściej wiąże się z przedwczesną śmiercią spowodowaną problemem związanym z sercem lub inną przyczyną niż spożywanie smażonego jedzenia rzadziej. Jedzenie jednej lub więcej porcji smażonego kurczaka dziennie spowodowało 13-procentowe zwiększenie prawdopodobieństwa przedwczesnej śmierci z dowolnej przyczyny i 12-procentowe zwiększenie ryzyka śmierci spowodowanej stanem sercowo-naczyniowym.

Ryzyko problemów zdrowotnych rośnie nawet wtedy, gdy spożywamy smażoną rybę, a przecież ryby uznawane są za element zdrowej i zbilansowanej diety.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie medycznym BMJ.

Dlaczego smażenie potraw jest szkodliwe dla zdrowia?

Smażenie jest jedną z najpopularniejszych metod obróbki termicznej produktów spożywczych. Jednak to, że stosuje się ją na całym świecie, wcale nie oznacza, że jest zdrowa i zalecana. Smażenie potraw stosuje się przede wszystkim w barach szybkiej obsługi typu fast-food. Powody są dwa – można bardzo szybko przyrządzić jedzenie i zdaniem wielu osób jest wówczas smaczniejsze. To, że szkodzi zdrowiu, jest już zupełnie inną sprawą, o której nie wiemy lub wcale nie chcemy wiedzieć.

Oto kilka najważniejszych faktów na temat smażonej żywności:

  • W porównaniu do innych metod gotowania, smażenie w głębokim oleju znacznie zwiększa kaloryczność dania. Dzieje się tak z dwóch powodów. Po pierwsze, produkty na ogół najpierw obtaczamy w cieście, mące lub panierce. Po drugie, gdy potrawy smażone są w oleju, tracą wodę i wchłaniają tłuszcz, co dodatkowo zwiększa ich kaloryczność.
  • Smażone produkty spożywcze są zazwyczaj bogate w tłuszcze trans, które są związane ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób, w tym chorób serca, raka, cukrzycy i otyłości. Ponadto badania wskazują, że tłuszcze trans w smażonych pokarmach mogą odgrywać znaczącą rolę w przybieraniu na wadze, ponieważ mogą wpływać na hormony regulujące apetyt i gromadzenie tłuszczu.
  • Jedzenie smażonych potraw może przyczyniać się do wysokiego ciśnienia krwi, niskiego poziomu dobrego cholesterolu HDL i otyłości, które są czynnikami ryzyka chorób serca.
  • Jedno z badań wykazało, że osoby, które spożywały fast food ponad dwa razy w tygodniu, były dwukrotnie bardziej narażone na wystąpienie insulinooporności w porównaniu do osób, które jedzą fast-foody rzadziej niż raz w tygodniu.
  • Smażone produkty spożywcze mogą zawierać szkodliwy akrylamid, który jest substancją toksyczną. Badania na zwierzętach sugerują, że nadmierne spożycie akrylamidu może zwiększać ryzyko wystąpienia kilku rodzajów raka, ale na pewno potrzeba więcej badań.

Czytaj też:
Jedna łyżka tych produktów pozwoli ci schudnąć z brzucha

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
 0

Czytaj także