Czy mąka się psuje? Oto, co należy wiedzieć

Czy mąka się psuje? Oto, co należy wiedzieć

Dodano: 
Mąka
Mąka / Źródło: Pexels / Kaboompics .com
Ten stały element wyposażenia naszych kuchni ma krótszy okres przechowywania niż myślisz. Jak długo można przechowywać mąkę? Czy mąka ulega zepsuciu?

Pomimo utrzymywania się trendu niskowęglowodanowego pieczenie wydaje się być bardziej popularnym hobby niż kiedykolwiek. Jeśli jednak wyciągasz mąkę z tylnego rogu spiżarni, pewnie się zastanawiasz: czy mąka się psuje? Czy dobrze jest piec z mąki z tej torby, która siedziała tam „od wieków”? Biorąc pod uwagę, że mąka jest podstawą prawie każdego wypieku – od chleba przez ciasto, herbatniki, po makaron – to ważne pytanie. I niestety mąka ma krótszy okres przechowywania niż myślisz. Innymi słowy: tak, mąka może się popsuć.

Rzecz w tym, że prawdopodobnie nie dowiesz się, czy przydatność do spożycia mąki wygasła, patrząc na nią (nie staje się od razu spleśniała i nie śmierdzi). Ponadto, jeśli przechowujesz mąkę w jakimś pojemniku, nie możesz dokładnie zobaczyć daty ważności na torbie.

Czytaj też:
Dieta na kwarantannie? Dietetyczka: Grozi emocjonalnym i fizycznym fiaskiem

Jaki jest odpowiedni okres przechowywania mąki?

Dobra wiadomość: zwykła uniwersalna mąka może być przechowywana bardzo długo: rok w temperaturze pokojowej i dwa lata w lodówce lub zamrażarce. To samo dotyczy innych białych mąk, lub przetworzonej mąki ze skrobi lub tapioki.

Z drugiej strony mąka pełnoziarnista ma krótszy okres przydatności do spożycia. Powód: mąka pełnoziarnista nadal zawiera otręby i zarodki, które są bogate w błonnik i inne składniki odżywcze, ale psują się szybciej. W rezultacie mąka pełnoziarnista jest przydatna przez trzy miesiące w temperaturze pokojowej, a nawet przez rok w lodówce lub zamrażarce. To samo dotyczy mąki owsianej i innych mąk pełnoziarnistych.

A co z wysokotłuszczowymi mąkami, takimi jak mąka migdałowa i kokosowa?

Na nieszczęście dla wszystkich piekarzy paleo, tłuszcz w popularnych alternatywnych mąkach, takich jak mąka migdałowa i mąka kokosowa, powoduje, że psują się szybciej niż mąki skrobiowe. Mają trwałość zaledwie trzech miesięcy w temperaturze pokojowej i sześć miesięcy w lodówce lub zamrażarce. To samo dotyczy innych mąk orzechowych i drobno zmielonych nasion (takich jak len).

Jaki jest właściwy sposób przechowywania mąki?

Podobnie jak wiele stałych punktów spiżarni, mąka może być przechowywana dłużej, jeśli nie jest narażona na cyrkulację powietrza. Najlepszym sposobem na przedłużenie okresu przechowywania mąki jest przechowywanie jej w szczelnym pojemniku lub zamykanej torebce w temperaturze pokojowej, a nawet lepiej w lodówce lub zamrażarce. Niższe temperatury dosłownie spowalniają molekuły, co spowalnia rozkład (i ewentualnie psucie się) żywności.

Ponieważ mąka musi mieć temperaturę pokojową, kiedy jej potrzebujesz, przechowuj wystarczającą ilość mąki do regularnego użytku w spiżarni.

Jeśli jednak masz więcej mąki, niż zużyjesz w okresie jej przydatności, przechowuj ją w szczelnym pojemniku lub torbie w lodówce lub zamrażarce. Po prostu wyjmij ją i pozwól osiągnąć temperaturę pokojową przed użyciem.

Czytaj też:
Czy chleb żytni jest zdrowy?

Jak rozpoznać, czy mąka zepsuła się?

Po pierwsze: na każdej torebce mąki wydrukowano datę przydatności do spożycia. Jeśli przenosisz mąkę do szczelnego pojemnika przed schowaniem go, oznacz swój pojemnik datą ważności, zanim wyrzucisz oryginalne opakowanie mąki.

Poza tym istnieje jeden prosty sposób stwierdzenia, czy mąka jest ważna po upływie terminu ważności: trzeba ją powąchać. Mąka nie powinna mieć zapachu nawet minimalnie orzechowego lub słodkiego zapachu. Kiedy mąka się zepsuje, ma bardziej kwaśny zapach. Chociaż zapach jest zazwyczaj dość subtelny, powinieneś być w stanie go wyczuć.

Wyrób sobie nawyk wąchania mąki zaraz po jej otwarciu, abyś wiedział, jak powinna pachnieć. W ten sposób łatwiej będzie stwierdzić, kiedy się zepsuła.

Czytaj też:
Otręby na śniadanie, czyli zdrowy i smaczny sposób na rozruszanie trawienia

Czy jedzenie przeterminowanej mąki może powodować choroby?

Podnieś rękę, jeśli to czytasz i myślisz: „och nie, piekę z mąki, która jest w mojej szafce od lat!”

Jeśli tak, nie martw się. Jedzenie przeterminowanej mąki na ogół nie ma znaczących konsekwencji. Przez większość czasu nic się nie dzieje poza tym, że wypieki nie smakują dobrze.

Istnieje jednak niewielka szansa, że ​​jedzenie przeterminowanej mąki może spowodować zachorowanie. Jeśli zjełczała mąka zawiera duże ilości mikotoksyn, może wywołać chorobę. Mikotoksyny są toksycznymi związkami wytwarzanymi przez niektóre rodzaje pleśni.

Na szczęście mąka z taką ilością pleśni prawdopodobnie miałaby silnie kwaśny zapach, który uderzyłby cię w nos, gdy tylko otworzysz pojemnik.

Czytaj też:
Probiotyki mogą pomóc w leczeniu trądziku?

Źródło: womenshealthmag.com
 0

Czytaj także