Chłodniki na różne sposoby. Dlaczego warto je jeść?

Chłodniki na różne sposoby. Dlaczego warto je jeść?

Dodano: 
Chłodnik
Chłodnik Źródło:Shutterstock / Krzycho
Mówi się, że do chłodnika po prostu trzeba dorosnąć. Ta chłodna „zupa” rewelacyjnie sprawdza się latem, gdy samo stanie przy garnkach w kuchni jest uciążliwe. Jak przygotować najpopularniejsze chłodniki i dlaczego w ogóle warto je jeść?

Robi się coraz cieplej, przestawiamy się więc na wiosenno-letnie jedzenie. Do dania, po które chętnie sięgamy w tym okresie jest chłodnik. Swoje przepisy zaprezentowała w Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz.

Chłodniki to pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania zupy. Są niezwykle zdrowe, ponieważ przyrządza się je z surowych warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy i minerały wzmacniają odporność i regenerują organizm. Mają także korzystny wpływ na urodę. Dzięki składnikom w nich zawartym poprawia się stan włosów, zębów i paznokci. Chłodniki są niskokaloryczne, pozwalają więc utrzymać zgrabną sylwetkę. Znakomicie chłodzą, pomagając przetrwać największe upały.

W przypadku zup doskonale widać pewną sezonowość – zimą chętniej sięgamy po treściwe, rozgrzewające zupy. Latem stawiamy natomiast na lekkie, warzywne lub owocowe zupy. Odrębną grupę (choć zdecydowanie popularną tylko latem) stanowią chłodniki.

Zupy te przygotowywane są na ogół na bazie kefiru i spożywane na zimno. Ponieważ większości składników nie gotuje się, chłodnik jest doskonałym źródłem błonnika i witamina. Dodatkowo orzeźwia w upalny dzień i zaspokaja apetyt, ponieważ jest gęsty i zawiera sporo białka.

Czytaj też:
Chłodnik z ogórka

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost