7 aspektów wpływu tłustego jedzenia na twoje ciało

7 aspektów wpływu tłustego jedzenia na twoje ciało

Dodano: 
Hamburger
Hamburger / Źródło: Pixabay / michaelvvave
Wszyscy lubimy pizzę, kebaby i kotlety schabowe. Jednak to, co je łączy, to relatywnie spora zawartość tłuszczu w tych potrawach. Jak ten tłuszcz wpływa na organizm?

Tłuste potrawy można znaleźć nie tylko w barach szybkiej obsługi, ale także w miejscach pracy, restauracjach, szkołach... a nawet w domu. Większość produktów smażonych lub przygotowywanych z wykorzystaniem nadmiernych ilości oleju uważa się za tłuste. Należą do nich frytki, chipsy ziemniaczane, pizze, cebulowe krążki, cheeseburgery i pączki. Z naszego podwórka wśród przykładów tłustego pożywienia można wymienić bardzo wiele potraw polskiej kuchni – bo niestety tłuszcz nie jest domeną wyłącznie opcji fast foodowych. Domowe jedzenie powinno być z zasady zdrowsze, jednak brak dodatków do żywności wcale nie oznacza braku tłustych składników.

Warto wiedzieć też, że produkty stosowane przy wytwarzaniu wielu potraw mają zwykle wysoką zawartość kalorii, tłuszczu, soli i rafinowanych węglowodanów, ale niską zawartość błonnika, witamin i minerałów. Chociaż mogą być przyjemną odskocznią na specjalne okazje, tłuste potrawy negatywnie wpływają na twoje ciało i zdrowie zarówno krótko-, jak i długoterminowo.

Poniżej znajdziesz 7 efektów, jakie tłuste jedzenie wywiera na twoje ciało.

Czytaj też:
Dlaczego czasami czujemy się głodni nawet po zjedzeniu posiłku?

Tak tłuste jedzenie wpływa na twój organizm

1. Może powodować wzdęcia, bóle brzucha i biegunkę
Spośród makroskładników: węglowodanów, tłuszczu i białka tłuszcz jest najlepiej trawiony. Ponieważ tłuste potrawy zawierają duże ilości tłuszczu, spowalniają opróżnianie żołądka. Z kolei jedzenie spędza więcej czasu w żołądku, co może powodować wzdęcia, nudności i bóle brzucha. U osób z dolegliwościami trawiennymi, takimi jak zespół jelita drażliwego (IBS), przewlekłe zapalenie trzustki lub błąd żołądka, wysoki poziom tłustych pokarmów może powodować ból brzucha, skurcze i biegunkę.

2. Może upośledzać mikrobiom jelitowy
Wiadomo, że tłuste pokarmy szkodzą zdrowym bakteriom żyjącym w jelitach. Ten zbiór mikroorganizmów, zwany także mikrobiomem jelitowym, wpływa na: Trawienie błonnika. Bakterie w jelitach rozkładają błonnik, wytwarzając krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które działają przeciwzapalnie i mogą chronić przed zaburzeniami trawienia. Odpowiedź immunologiczną. Mikrobiom jelitowy komunikuje się z komórkami odpornościowymi, aby pomóc kontrolować reakcję organizmu na infekcje. Regulację wagi. Brak równowagi bakterii jelitowych może przyczyniać się do przyrostu masy ciała. Zdrowie jelit. Zaburzenia mikrobiomu jelitowego są związane z rozwojem IBS, podczas gdy probiotyki (żywe, zdrowe mikroorganizmy występujące w niektórych pokarmach) mogą pomóc złagodzić objawy. Zdrowie serca. Zdrowe bakterie jelitowe mogą pomóc zwiększyć poziom cholesterolu HDL chroniącego serce, podczas gdy szkodliwe gatunki mogą wytwarzać związki uszkadzające tętnice, które przyczyniają się do chorób serca. Dieta wysokotłuszczowa, na przykład bogata w tłuste pokarmy, może uszkodzić mikrobiom jelitowy, zwiększając liczbę niezdrowych bakterii jelitowych i zmniejszając liczbę zdrowych. Zmiany te mogą być związane z otyłością i innymi chorobami przewlekłymi, takimi jak rak, choroby serca, cukrzyca i choroba Parkinsona. Niemniej jednak potrzebne są dalsze badania dotyczące diety i zdrowia jelit.

3. Może prowadzić do przyrostu masy ciała i otyłości
Tłuste potrawy, które są przygotowywane w dużych ilościach tłuszczu, mogą powodować przyrost masy ciała ze względu na wysoką liczbę kalorii. Na przykład mały pieczony ziemniak (100 gramów) zawiera 93 kalorie i 0,1 grama tłuszczu, podczas gdy ta sama ilość frytek zawiera 312 kalorii i 15 gramów tłuszczu. Badania obserwacyjne łączą wysokie spożycie smażonych i szybkich potraw ze zwiększonymi wskaźnikami przyrostu masy ciała i otyłości. Otyłość wiąże się z wieloma chorobami, w tym chorobami serca, cukrzycą, udarem mózgu i niektórymi nowotworami. W szczególności wysokie spożycie tłuszczu trans może powodować przyrost masy ciała. Tłuszcze trans powstają, gdy oleje roślinne są chemicznie zmieniane, aby pozostały stałe w temperaturze pokojowej. Pomimo przepisów dotyczących ich stosowania, nadal znajdują się w wielu tłustych produktach spożywczych ze względu na stosowanie częściowo uwodornionych olejów roślinnych podczas smażenia i przetwarzania żywności. Badania na zwierzętach wskazują, że tłuszcze trans mogą powodować niewielki wzrost masy ciała, nawet bez nadmiernego spożycia kalorii. Ponadto w 8-letnim badaniu z udziałem 41 518 kobiet stwierdzono, że osoby z nadwagą zyskały dodatkowy 1 kg na każdy 1 % zwiększenia spożycia tłuszczów trans. Chociaż inne badania nie potwierdzają tego odkrycia, regularne spożywanie tłustych potraw może utrudniać kontrolę masy ciała.

4. Może zwiększyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu
Tłuste potrawy mają kilka negatywnych skutków dla zdrowia serca. Na przykład wykazano, że smażone potrawy podnoszą ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu HDL (dobrego) i prowadzą do przyrostu masy ciała i otyłości, które są związane z chorobami serca. Na przykład badania ujawniają, że chipsy ziemniaczane zwiększają stan zapalny i mogą przyczyniać się do chorób serca. Ponadto ryzyko chorób serca może być związane z częstotliwością jedzenia smażonych potraw. Jedno z badań wykazało, że kobiety, które zjadały 1 lub więcej porcji smażonej ryby tygodniowo, miały o 48% wyższe ryzyko niewydolności serca niż te, które spożywały tylko 1-3 porcje miesięcznie. W innym badaniu osoby, które spożywały 2 lub więcej porcji smażonej ryby tygodniowo, miały o 63% wyższe ryzyko zawału serca lub udaru mózgu niż osoby, które spożywały 1 lub mniej porcji miesięcznie. Ponadto duże badanie obserwacyjne z udziałem 6000 osób w 22 krajach powiązało spożywanie smażonych potraw, pizzy i słonych przekąsek z 16% zwiększonym ryzykiem udaru mózgu.

5. Może zwiększyć ryzyko cukrzycy
Tłuste pokarmy mogą zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2. Spożywanie fast food, który obejmuje nie tylko tłustych pokarmów, ale także słodkich napojów prowadzi do wysokiego spożycia kalorii, przyrost masy ciała, słabej kontroli cukru we krwi i zwiększony stan zapalny. Z kolei czynniki te zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego - grupy schorzeń obejmujących otyłość, wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cukru we krwi. Na przykład duże badanie obserwacyjne wykazało, że spożywanie smażonych potraw 1-3 razy w tygodniu zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 o 15%, ale 7 lub więcej przypadków tygodniowo zwiększa ryzyko o 55%. Inne badanie wykazało, że ludzie, którzy jedli fast food więcej niż dwa razy w tygodniu, mieli dwa razy większe ryzyko rozwoju insulinooporności, co może być prekursorem cukrzycy, w porównaniu z tymi, którzy jedli je rzadziej niż raz w tygodniu.

6. Może powodować trądzik
Wiele osób łączy tłuste potrawy z wypryskami i trądzikiem. W rzeczywistości badania kojarzą zachodnią dietę bogatą w rafinowane węglowodany, fast food i tłuste produkty z trądzikiem. Badanie ponad 5000 chińskich nastolatków wykazało, że regularne spożywanie smażonych potraw zwiększa ryzyko trądziku o 17%. Co więcej, inne badanie przeprowadzone na 2300 tureckich nastolatków wykazało, że spożywanie tłustych produktów, takich jak kiełbaski i hamburgery, zwiększa ryzyko trądziku o 24%. Jednak dokładny mechanizm tego efektu pozostaje niejasny. Niektórzy badacze sugerują, że zła dieta może wpływać na ekspresję genów i zmieniać poziomy hormonów w sposób, który potęguje trądzik. Diety zachodnie o wysokim stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 mogą również powodować zwiększone zapalenie, które prowadzi do trądziku. Podczas gdy kwasy omega-3 występują w tłustych rybach, algach i orzechach, kwasy omega-6 znajdują się w olejach roślinnych, orzechach i nasionach. Oleje stosowane do smażenia tłustych potraw zawierają dużo kwasów omega-6, a zatem mogą przyczyniać się do nierównowagi w tym stosunku. Niektóre tłuste potrawy, takie jak smażone pączki, są również bogate w rafinowane węglowodany. Są to cukry i rafinowane ziarna pozbawione błonnika i wielu składników odżywczych. Ponieważ słodka żywność zwiększa aktywność niektórych hormonów w twoim ciele, w tym androgenów i insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1), mogą one potęgować trądzik poprzez zwiększenie produkcji komórek skóry i naturalnych olejków skórnych. Należy pamiętać, że potrzebne są dalsze badania przyczyn trądziku.

7. Może upośledzać funkcje mózgu
Dieta bogata w tłuste potrawy może powodować problemy z funkcjonowaniem mózgu. Przyrost masy ciała, wysokie ciśnienie krwi i zespół metaboliczny związane z tłustymi pokarmami są również związane z uszkodzeniem struktury mózgu, tkanek i aktywności. Dwa duże badania z udziałem odpowiednio 5 083 i 18 080 osób wiązały diety bogate w tłuste i smażone potrawy ze spadkiem zdolności uczenia się i pamięci, a także ze wzrostem stanu zapalnego. Ponadto diety bogate w tłuszcze trans są powiązane z upośledzeniem funkcji mózgu. W jednym badaniu z udziałem 1018 dorosłych każdy gram zjadanego tłuszczu trans spożywany dziennie z gorszym przywoływaniem słów wskazuje na uszkodzenie pamięci. Ponadto w badaniu z udziałem 38 kobiet wyższe spożycie tłuszczów nasyconych i trans było skorelowane z gorszym zapamiętywaniem i rozpoznawaniem słów, a także gorszą wydajnością w zadaniach przestrzennych. Wreszcie przegląd 12 badań powiązał ryzyko trans i tłuszczów nasyconych z ryzykiem demencji, chociaż niektóre wyniki były sprzeczne. Ogólnie rzecz biorąc, konieczne są dalsze badania.
Czytaj też:
Czy kawa rzeczywiście wspomaga trawienie? Eksperci nie są przekonani
Czytaj też:
Dieta ketotariańska – na czym polega? Co to jest i czy pozwala schudnąć?

Źródło: healthline.com
 0

Czytaj także