Puste kalorie w diecie dzieci i młodzieży. Zatrważający wynik badań

Puste kalorie w diecie dzieci i młodzieży. Zatrważający wynik badań

Dodano: 
Słodycze
Słodycze Źródło: Unsplash / Matt Schwartz
Nowe badanie dzieci i młodzieży wykazało, że ponad 25% spożywanych posiłków to tzw. puste kalorie – pochodzące z dodanych cukrów i tłuszczów stałych. Głównymi ich źródłami były napoje bezalkoholowe, napoje owocowe, ciastka i ciasteczka, pizza i lody.

Odkrycia sugerują potrzebę dalszych badań nad tym, co jedzą dzieci i młodzież. Badanie całego dostępnego jedzenia i napojów dla dzieci i młodzieży może pomóc w opracowaniu nowych sposobów promowania zdrowszego odżywiania. Naukowcy wykorzystali dane z krajowego badania zdrowia i żywienia w latach 2007–2008 do 2015–2016, aby przeanalizować trendy żywieniowe u dzieci i młodzieży w wieku od 2 do 18 lat.

Puste kalorie w diecie dzieci

Analiza wykazała, że ​​we wszystkich badanych grupach wiekowych ponad 25% spożycia kalorii pochodziło z pustych kalorii, a odsetek pustych kalorii wzrastał wraz z wiekiem. Główne źródła żywności dla tych kalorii pozostały prawie takie same od 2007-2008 do 2015-2016. Jednak wraz z wiekiem źródła przestawiały się z napojów, takich jak napoje owocowe i mleko smakowe, na produkty spożywcze, takie jak pizza i słodkie produkty piekarnicze. Jeśli chodzi o napoje, starsze dzieci i nastolatki również spożywały więcej kalorii z napojów bezalkoholowych niż napojów owocowych, smakowego czy pełnego mleka.

Na podstawie swoich odkryć naukowcy sugerują kilka strategii, które można by zastosować, aby pomóc dzieciom i nastolatkom spożywać zdrowszą żywność:

  • Projektowanie interwencji ukierunkowanych na najlepsze źródła energii i puste kalorie.
  • Edukacja żywieniowa, która dotyczy ukrytych źródeł pustych kalorii pochodzących z często spożywanej żywności.
  • Zwiększony marketing, który promuje zdrowszą żywność wśród dzieci i młodzieży oraz ograniczony marketing mniej zdrowej żywności.
  • Zmiana składu produktu, taka jak redukcja dodanych cukrów w napojach.
  • Zmiana środowiska żywnościowego w celu zapewnienia dostępności zdrowej żywności i ograniczenia dostępu do mniej zdrowej żywności.

Czytaj też:
Kiedy najlepiej spożywać olej rybny?