Pomidory koktajlowe - właściwości. Czy codzienne jedzenie pomidorów jest zdrowe?

Pomidory koktajlowe - właściwości. Czy codzienne jedzenie pomidorów jest zdrowe?

Dodano: 
Pomidory
Pomidory Źródło: Shutterstock / goffkein.pro
Pomidory to samo zdrowie! Teraz jest na nie najlepszy czas, bowiem możemy już dostać świeże, polskie warzywa w każdym sklepie. Dlaczego warto je jeść? Okazuje się, że mają zbawienne właściwości. Nie dość, że opóźniają procesy starzenia dzięki zawartemu w nich likopenowi, to jeszcze są doskonałe dla osób na diecie. Mają mało kalorii i w 93% składają się z wody. Sprawdźcie dlaczego jeszcze warto sięgnąć po słoneczne warzywo w każdej postaci.

Pomidor – co w nim znajdziemy?

W 100 g pomidorów znajdziemy około 17 kalorii i całe mnóstwo wody. To dlatego pomidor zalicza się do niskokalorycznych warzyw, które sprzyjają odchudzaniu i świetnie nawadniają organizm. W pomidorach znajdziemy m.in:

  • likopen – naturalny barwnik z grupy karotenoidów, który jest silnym przeciwutleniaczem,
  • beta-karoten,
  • potas – ważny minerał, który kontroluje ciśnienie krwi i zapobiega chorobom układu krążenia,
  • witaminę C – niezbędny składnik odżywczy i przeciwutleniacz,
  • witaminę E,
  • kwas foliowy – tak ważny dla kobiet w ciąży,
  • witaminę K – witamina niezbędna do krzepnięcia krwi.

Lista wydaje się uboga? Poczekaj aż dowiesz się, jakie właściwości prozdrowotne mają pomidory. Jeden średniej wielkości pomidor zawiera około 22 kalorii, 1,5 g błonnika pokarmowego.

Zawartość witamin i związków roślinnych może się znacznie różnić między różnymi odmianami pomidorów. Na przykład pomidory koktajlowe mają wyższą zawartość beta-karotenu niż zwykłe pomidory.

Pomidor – właściwości

  • Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory wspierają układ odpornościowy w walce z infekcjami, ale też zapobiegają im. Witamina C jest też antyoksydantem, który walczy z wolnymi rodnikami.
  • Witamina B9 (kwas foliowy) zapobiega występowaniu wad cewy nerwowej u płodu.
  • Pokarmy na bazie pomidorów, bogate w likopen i inne związki roślinne, mogą chronić przed poparzeniem słonecznym.
  • Dzięki dużej zawartości potasu pomidory regulują ciśnienie krwi.
  • Zawartość błonnika, potasu, witaminy C i choliny w pomidorach ma znaczny wpływ na zdrowie serca. Dodatkowo błonnik zapobiega cukrzycy i przyspiesza metabolizm.
  • Pomidory są bogatym źródłem likopenu, luteiny i beta-karotenu. Są to silne przeciwutleniacze, które, jak wykazano, chronią oczy przed uszkodzeniem wywołanym światłem, rozwojem zaćmy i związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Właściwy poziom witaminy C w organizmie wspiera produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za piękną skórę i młody wygląd.

Jak przechowywać pomidory? W lodówce czy na blacie?

Jak zmienia się smak, gdy dojrzałe, zebrane pomidory przechodzą przez komercyjny łańcuch po zbiorach, a następnie są przechowywane w lodówce (7 stopni Celsjusza) lub w temperaturze pokojowej (20 stopni Celsjusza)? Naukowcy z Wydziału Jakości Produktów Roślinnych na Uniwersytecie w Getyndze przeanalizowali atrybuty związane ze smakiem w nowych szczepach pomidorów, opierając się na wiedzy specjalistycznej „panelu sensorycznego”. Panel sensoryczny składał się z doświadczonych i przeszkolonych asesorów, którzy wykorzystują swoje zmysły do postrzegania i oceny właściwości sensorycznych produktów. Między innymi panelem tym badano wyczuwalną słodycz, kwasowość i soczystość pomidorów. Nie stwierdzono istotnych różnic w smaku między dwiema opcjami przechowywania, biorąc pod uwagę cały łańcuch po zbiorach.

Istotna jest odmiana pomidorów

„Szczególnie odmiana pomidorów ma istotny wpływ na smak. Dlatego rozwój nowych odmian o atrakcyjnym smaku może być krokiem w kierunku poprawy jakości smaku pomidorów” – mówi Larissa Kanski, główna autorka badania. „Im krótszy okres przechowywania, tym lepszy smak i pokrewne atrybuty. Udało nam się jednak wykazać, że biorąc pod uwagę cały łańcuch po zbiorach, krótkotrwałe przechowywanie dojrzałych pomidorów w lodówce nie wpłynęło smak” – informuje kierownik działu profesor Elke Pawelzik.

Czytaj też:
Czy można jeść skórki od bananów?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost