Fakty i mity o lodach. Jeść czy nie jeść?

Fakty i mity o lodach. Jeść czy nie jeść?

Dodano: 
Lody cytrynowe
Lody cytrynowe Źródło:Fotolia / Autor: cut
Uwielbiają je prawie wszyscy, jednak narosło wokół nich sporo mitów. Czy przez to, że są zimne, naprawdę odchudzają i możemy jeść je bez ograniczeń? Czy warto przygotowywać je samemu, czy może pokusić się o zakup w sklepie? Obalamy mity dotyczące lodów, ale też zachęcamy do ich jedzenia. Pamiętajmy, że najzdrowsze ze wszystkich są sorbety, zrobione głównie z wody i owoców. Smacznego!

Czy lody tuczą?

Lody mogą, ale nie muszą, tuczyć. Wiele zależy od ich jakości, naszych przyzwyczajeń żywieniowych i sytuacji, w których sięgamy po orzeźwiający deser. Po pierwsze – jedna gałka tradycyjnych lodów o smaku śmietankowym to jedynie 45 kcal, więc niewiele. Po drugie – zimny posiłek podnosi nasz wydatek energetyczny, bo przed przyswojeniem przez organizm musi zostać ogrzany.

Z drugiej strony – lody spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do magazynowania zbędnej energii w postaci tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak, gdy traktujemy lody nie jako jedną z dwóch przekąsek, ale dodatkowy posiłek oraz raczymy się nimi w nadmiarze i w towarzystwie wielu kalorycznych dodatków (sosy, posypki, polewy). Nie oszukujmy się – pudełko lodów na deser nie jest dobrym pomysłem, nawet gdy lody mają naturalny skład.

Spożywane w rozsądnych ilościach lody, które są częścią ustalonego schematu posiłków, nie powinny zniweczyć efektów stosowania diety, ale musimy pamiętać o umiarze.

Po jakie lody sięgać na diecie?

Problem tkwi w tym, że różnimy się pod względem osobniczym, co sprawia, że wszelkie „uniwersalne” zalecenia nie muszą wyjść nam na zdrowie. Przede wszystkim wybierając lody (nie tylko będąc na diecie), powinniśmy kierować się zdrowym rozsądkiem zarówno, jeżeli chodzi o ich rodzaj, jak i zjadaną ilość.

Na diecie najlepiej całkowicie zrezygnować z lodowych napojów mlecznych o niewiadomym składzie, bo choć kuszą owocowym smakiem, to często są jedynie bombą kaloryczną, która nie ma żadnych wartości odżywczych. Na cenzurowanym powinny znaleźć się także sklepowe lody na patyku, lodowe rożki i inne zimne smakołyki, których skład jest daleki od ideału.

Tradycyjne lody na bazie mleka i śmietanki wydają się równie tuczące, jak mleczny shake, jednak są o wiele lepszym i bardziej wartościowym pod względem odżywczym wyborem. Zdrowe, domowe lody, które dostępne są w wielu lodziarniach, pozwolą urozmaicić menu i nie wpłyną na wygląd sylwetki.

Będąc na diecie, można też z umiarem sięgać po naturalne sorbety, najlepiej przygotowane w domu, bo wówczas wiemy, z czego składa się nasz deser. Sięgając po lody owocowe, musimy liczyć się z tym, że te dostępne w cukierni lub lodziarni mogą zawierać sporo cukru, barwniki oraz inne dodatki. Robiąc domowe lody z mrożonych owoców, mamy pewność, że sięgamy po samo zdrowie.

Czytaj też:
Odchudzanie podczas snu? Tak, to jest możliwe

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost