Kurkuma może mieć właściwości przeciwwirusowe? Nowe badania

Kurkuma może mieć właściwości przeciwwirusowe? Nowe badania

Dodano: 
Kurkuma
Kurkuma Źródło:Fotolia / monticellllo
Badania wykazały, że kurkumina, naturalny związek występujący w kurkumie przyprawowej, może pomóc w eliminacji niektórych wirusów.

Badanie opublikowane w Journal of General Virology wykazało, że kurkumina może zapobiegać infekowaniu komórek wirusem zakaźnego zapalenia żołądka i jelit (TGEV) – koronawirusem z grupy alfa, który infekuje świnie. W wyższych dawkach stwierdzono również, że związek zabija cząsteczki wirusa.

Zakażenie TGEV powoduje u prosiąt chorobę zwaną zakaźnym zapaleniem żołądka i jelit, która charakteryzuje się biegunką, ciężkim odwodnieniem i śmiercią. TGEV jest wysoce zakaźna i niezmiennie prowadzi do śmierci prosiąt młodszych niż dwa tygodnie, co stanowi poważne zagrożenie dla światowego przemysłu trzody chlewnej. Obecnie nie ma zatwierdzonych metod leczenia koronawirusów alfa i chociaż istnieje szczepionka przeciwko TGEV, nie jest ona skuteczna w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się wirusa.

Aby określić potencjalne właściwości przeciwwirusowe kurkuminy, zespół badawczy potraktował eksperymentalne komórki różnymi stężeniami związku przed próbą zakażenia ich TGEV. Odkryli, że wyższe stężenia kurkuminy zmniejszają liczbę cząstek wirusa w hodowli komórkowej.

Niesamowite właściwości kurkuminy

Badania sugerują, że kurkumina wpływa na TGEV na wiele sposobów: bezpośrednio zabijając wirusa, zanim będzie on w stanie zainfekować komórkę, integrując się z otoczką wirusową w celu inaktywacji wirusa oraz zmieniając metabolizm komórek, aby zapobiec wirusowi wejście. „Kurkumina ma znaczący wpływ hamujący na stopień adsorpcji TGEV i pewien efekt bezpośredniej inaktywacji, co sugeruje, że kurkumina ma ogromny potencjał w zapobieganiu infekcji TGEV” – powiedział dr Lilan Xie, główny autor badania.

Wykazano, że kurkumina hamuje replikację niektórych typów wirusów, w tym wirusa dengi, zapalenia wątroby typu B i wirusa Zika. Stwierdzono również, że związek ma szereg znaczących efektów biologicznych, w tym działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Według dr Xie kurkumina została wybrana do tego badania ze względu na niewielkie skutki uboczne.

Naukowcy mają teraz nadzieję kontynuować swoje badania in vivo, używając modelu zwierzęcego do oceny, czy hamujące właściwości kurkuminy będą widoczne w bardziej złożonym systemie.

Czytaj też:
10 sposobów, aby twoja podróż przebiegała zdrowo

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert