Masz w domu głównie ziemniaki? Wyczaruj z nich pyszną zupę

Masz w domu głównie ziemniaki? Wyczaruj z nich pyszną zupę

Dodano: 
Ziemniaki
Ziemniaki / Źródło: Pexels / Polina Tankilevitch
Nie masz zbyt wielu produktów w domu, a nagle odwiedzają cię goście? Mamy na to doskonałe rozwiązanie, a jest nim… zupa ziemniaczana. Potrzebujesz jedynie kilku produktów, by przygotować pyszne, pożywne danie. Sprawdź prosty przepis na błyskawiczny obiad.

Ziemniaki są bardzo uniwersalnym warzywem, dlatego też goszczą na naszych stołach od wieków. Chociaż kilkanaście lat temu masowo zaczęliśmy eliminować je z codziennej diety, sądząc, że odpowiadają za tycie, dziś znów wracają na nasze stoły. Już dawno obalono mit, jakoby ziemniaki miały tuczyć. Cały sekret tkwi bowiem w tym, jak podamy ziemniaki i z czym je połączymy. Jeśli towarzyszyć im będą tłuste mięsa i sosy lub choćby skwarki czy śmietana, nie ma mowy o zdrowym i niskokalorycznym posiłku. Ziemniaki, same w sobie, są zdrowe i mają korzystny wpływ na figurę. Choćby ze względu na zawartość wody i błonnika pokarmowego.

Przepis na zupę ziemniaczaną

Ziemniaki – składniki odżywcze

Ziemniaki są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów. Odżywcza zawartość ziemniaków może się różnić w zależności od odmiany i sposobu przygotowania. Na przykład smażenie ziemniaków dodaje więcej kalorii i tłuszczu niż ich pieczenie. Warto też pamiętać, że większość składników odżywczych znajduje się w skórce i tuż pod nią, dlatego najlepiej nie obierać ziemniaków ze skóry, a jeść je „w mundurkach”.

Ziemniaki 100 g – skład
Kalorie 77
Skrobia 17,3 g
Kwasy tłuszczowe omega-3
13,0 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6
43,0 mg
Białko 2,5 g
Witamina A
10,0 IU
Witamina C
9.6 mg
Witamina K
2.0 mcg
Niacyna
1,4 mg
Kwas foliowy 28,0 mcg
Cholina
14,8 mg
Kwas pantotenowy 0,4 mg
Woda 74,9 g

Ziemniaki są też cennym źródłem minerałów. Zawierają:

  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • selen.

Ziemniaki nie zawierają natomiast glutenu, a to oznacza, że są idealnym elementem diety w przypadku osób zmagających się z celiakią. Nietolerancja glutenu objawia się silnym bólem brzucha, biegunkami, zaparciami, nadmiernymi gazami czy też wysypką. Zjedzenie produktów z glutenem (takich jak np. orkisz, pszenica, jęczmień i żyto) niesie więc bardzo przykre konsekwencje.

Dieta bezglutenowa jest obecnie bardzo popularna, ponieważ wiele osób wykazuje nadwrażliwość na gluten. Ziemniaki mogą w takim przypadku być idealną opcją.

Czytaj też:
Antygrypina, czyli naturalny sposób na podporność. Jak przygotować antygrypinę?

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost
 0

Czytaj także