Co potrafi chlorella? O tym nie miałeś pojęcia

Co potrafi chlorella? O tym nie miałeś pojęcia

Dodano: 
Zielony koktajl
Zielony koktajl / Źródło: Fotolia / Elena Schweitzer
Kochają ją Japończycy, którzy na punkcie zdrowia i naturalnych metod leczenia mają prawdziwego fioła. NASA rozważało włączenie jej do jadłospisu kosmonautów ze względu na silne właściwości regenerujące. Ta niezwykła roślina ma najprostszą budowę na świecie, a mimo to potrafi zdziałać cuda. Chlorella – bo o niej mowa – to mikroalga, która może rozwiązać szereg problemów ze zdrowiem. Od kiepskiej odporności aż po łagodzenie objawów poważnych chorób, takich jak Hashimoto.

Czym jest chlorella?

Chlorella to glon z gromady zielnic, żyjący zarówno w słonych, jaki i słodkich wodach. To organizm jednokomórkowy, niedostrzegalny dla człowieka gołym okiem. Mierzy raptem od 2 do 12 mikronów. Z tego powodu, chlorella została odkryta dopiero w XIX wieku, kiedy powstał... pierwszy mikroskop. Obecnie chlorella jest tak popularna, że rocznie produkuje się jej aż 2000 ton w 70 krajach na całym świecie.

Pierwsi docenili ją Niemcy, którzy podczas I wojny światowej traktowali chlorellę jako cenne i tanie źródło białka. Z biegiem lat przeprowadzono nad właściwościami glonu szczegółowe badania. Wówczas okazało się, że skład chlorelli to prawdziwa bomba zdrowia – ten maleńki organizm zawiera aż 70 niezbędnych dla człowieka substancji.

Czytaj także:
Jak w prosty sposób zwiększyć ilość witaminy C w diecie?

Chlorella – witaminy i minerały

Organizm chlorelli w 60. procentach stanowi białko. Z tego powodu jest cennym składnikiem diety dla wszystkich wegan i wegetarian. Pozostała część komórki chlorelli to w 20. proc. woda i w 11. proc. tłuszcz. Ponadto, to również źródło błonnika oraz węglowodanów.

Jednak to, co w chlorelii najcenniejsze to kompletny skład witamin i minerałów, dzięki któremu suplement ten może być pomocny w leczeniu wielu poważnych chorób.

Żelazo, którego w 100 gramach chlorelli jest aż 225 mg wyprowadzi nas z anemii. Solidna dawka potasu (885 mg) pomoże uniknąć hipokaliemii, która w ciężkiem stadium może być nawet zagrożeniem dla życia. Ponadto, w niedużej dawce chlorelli znajdziemy aż 11 razy więcej wapnia niż w mleku. Ten niepozorny glon to także porcja naturalnego cynku, manganu, selenu oraz magnezu. Suplementacja chlorelii może zatem pomóc w problemach z koncentracją oraz wpłynąć na lepszą pamięć.

Chlorella okazuje się pomocnym składnikiem diety dla kobiet, które starają się o dziecko – to źródło kwasu foliowego oraz luteiny.

Bardzo cenną cechą chlorelii jest unikalny zestaw witamin. Do najważniejszych należą witaminy z grupy B. Jak się okazuje, jednokomórkowy glon jest lepszym jej źródłem niż najwyższej jakości pieczeń wołowa (!). Ponadto uzupełnia niedobory witaminy E i betakarotenu, które mają leczniczy wpływ na stan naszej skóry oraz wzrok.

Z ostatnich badań wynika, że chlorella w konkurencji z lucerną pobiła ją 50-krotnie w kategorii „zawartość chlorofilu” i w ten sposób stała się jego czołowym źródłem. Składnik ten okazuje się kluczowy dla budowania naszej odporności.

Chlorella – właściwości, zastosowanie

Bogaty skład chlorelii sprawia, że jej zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości i chorób jest naprawdę szerokie. Po pierwsze zaleca się ją w celu odtrucia organizmu i pozbycia się z niego metali ciężkich. Chlorella zapobiega przenikaniu do organizmu pestycydów i azotanów, które są zmorą współczesnej uprawy warzyw i owoców.

Oczyszczajace właściwości chlorelii to jednocześnie właściwości podnoszące odporność organizmu. Ten efekt zauważymy najszybciej. Dzięki dużej dawce chlorofilu, beta-karotenu i cynku po niedługim czasie stosowania suplementu poczujemy moc. Składniki te sprawiają, że rośnie odporność na szkodliwe substancje oraz pasożyty, co bezpośrednio przełoży się na nasze ogólne lepsze samopoczucie.

Co ciekawe, przez dłuższy czas suplementacji chlorelli te same składniki przyczynią się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory. Beta-karoten i chlorofil pobudzają limfocyty T i makrofagi, które chronią nas przed najgroźniejszymi z chorób. Chlorofil ma też właściwości antybakteryjne, co pomaga zaprowadzić równowagę mikroflory jelitowej, która w naszym organizmie pełni niezwykle odpowiedzialną funkcję – istotnie wpływa na produkcję hormonów i neuroprzekaźników.

Ponadto, chlorella ma wręcz magiczną moc w regeneracji tkanek, dlatego jej stosowanie zaleca się przy ciężko gojących się ranach oraz zmianach skórnych. To dzięki czynnikowi wzrostu CGF, który stosowany jest nawet w medycynie estetycznej.

Czytaj także:
Dlaczego warto jeść kefir? 5 rewelacyjnych właściwości

Chlorella a Hashimoto

Suplementacja przy chorobach na tle hormonalnym to złożone zagadnienie. Są preparaty, które mogą pomóc, jednak wiele z nich może też zaszkodzić. Chlorella jako jedna z nielicznych należy do tej pierwszej grupy. Dlaczego?

Chodzi o jod. W chlorelli jest go bardzo niewiele – mniej niż 0,5 mg w 100 g. Oznacza to, że jest to suplement bezpieczny, a jego stosowanie nie wywoła niepożądanej reakcji tarczycy czy gruczołów przytarczycznych. Jod wykorzystywany jest do syntezy hormonów tarczycowych, dlatego tarczyca jest wyjątkowo wrażliwa na działanie tego pierwiastka.

Suplementacja chlorellą przy Hashimoto jest zatem bezpieczna, a jednocześnie pomocna w przetrwaniu przykrych objawów choroby.

Odchudzająca moc chlorelli

Otyłość to współczesna plaga. Jak się okazuje, chlorella jest pomocna również w utracie wagi. "Journal of Medicinal Food" opublikowało badanie, w którym naukowcy stwierdzili, że suplementacja chlorelli wyraźnie zmniejsza ilość tłuszczu w organizmie, poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Ponadto, chlorella przywraca witalność, podnosi poziom energii i poprawia krążenie. Towarzyszy temu także wyraźna poprawa metabolizmu, co bezpośrednio wpływa na redukcję masy ciała.

Dodatkową zaletą chlorelii jest jej działanie detoksykacyjne – podczas procesu spalania uwalniane w organizmie toksyny, które mogą zostać ponownie wchłonięte. Chlorella temu zapobiega.

Czytaj także:
Niedobór witaminy C szkodzi także tarczy. Masz Hashimoto? Przeczytaj

Czytaj także