Tak twoje ciało sygnalizuje nietolerancję glutenu

Tak twoje ciało sygnalizuje nietolerancję glutenu

Dodano: 
Gluten
Gluten Źródło: Fotolia / luciepeclova
Nietolerancja glutenu jest czym innym niż wrażliwość na gluten. Organizm osoby chorej na celiakię odpowiada reakcją immunologiczną na gluten zawarty w pokarmach i powoduje jego nieprawidłowe wchłanianie. Ponieważ diety bezglutenowe stały się ostatnio bardzo mocne, przed jej wdrożeniem warto się upewnić, czy faktycznie cierpimy na nietolerancję glutenu.

Nietolerancja glutenu, zwana również celiakią, jest bardzo poważną chorobą, które znacznie utrudnia normalne funkcjonowanie. Chorzy muszą wyjątkowo uważać na to, co jedzą. Niestety nie chodzi wyłącznie o unikanie pieczywa i wyrobów mącznych. Gluten jest powszechnie dodawany do wielu różnych produktów, których nie kojarzymy z mąką i ziarnami zbóż, np. do pasztetu. Na szczęście w sklepach coraz częściej można spotkać specjalne działy z żywnością bezglutenową.

Celiakia polega na nietolerancji białka obecnego w nasionach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Gdy chory spożyje któryś z tych produktów, jego układ immunologiczny reaguje obronnie i pojawia się szereg różnych objawów.

Badania naukowe udowodniły, że bezpodstawna eliminacja glutenu z diety powoduje problemy ze zdrowiem, np. sprzyja występowaniu cukrzycy. Dlatego też przed rozpoczęciem diety bezglutenowej należy się upewnić, czy aby na pewno są ku temu powody.

Czytaj też:
Odchudzanie – 5 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć

Oto kilka objawów nietolerancji glutenu:

Nietolerancja glutenu a trawienie

Po spożyciu produktów zawierających gluten mogą pojawić się problemy trawienne, gazy, wzdęcia i biegunka. W przypadku dzieci często spotykane są zaparcia.

Nietolerancja glutenu a nastrój

Problemy gastryczne często powodują też zaburzenia nastroju, depresję i lęki.

Nietolerancja glutenu a ból stawów

Bolące stawy są często objawem nietolerancji glutenu. Jest to spowodowane stanem zapalnym w obrębie organizmu. Obrzęk i bolesność stawów, szczególnie palców i kolan, może wskazywać na nadwrażliwość na gluten.

Nietolerancja glutenu a skóra

Długotrwała ekspozycja na gluten może doprowadzić do uszkodzenia jelit i utrudnionego wchłaniania różnych witamin i składników odżywczych. Na skórze mogą się wówczas pojawić krostki grudki, przypominające gęsią skórkę – występuje głównie na ramionach. Może też być odczuwalny świąd skóry.

Nietolerancja glutenu a osłabienie

Uczucie zmęczenia lub senności po zjedzeniu posiłku zawierającego gluten jest powszechne u osób nietolerujących tego białka. Odwrotnie na gluten reagują osoby, które nie mają celiakii. Oni dla odmiany czują zastrzyk energii.

Czytaj też:
Przyczyny bólu głowy. Codzienne nawyki mają znaczenie

Nietolerancja glutenu a choroby autoimmunologiczne

Celiakia może wiążać się z innymi chorobami, takimi jak: zapalenie tarczycy, Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, toczeń, łuszczyca, twardzina lub stwardnienie rozsiane.

Nietolerancja glutenu a cykl owulacyjny

Nietolerancja glutenu może powodować zaburzenia hormonalne. U kobiet czasem diagnozuje się zespół policystycznych jajników lub problemy z płodnością.

Jeżeli zauważysz u siebie któryś z tych objawów, musisz wykonać szczegółowe badania, które rozwieją twoje wątpliwości. Bagatelizowanie problemu i dalsze spożywanie żywności zawierającej gluten może spowodować poważne problemy ze zdrowiem.

Źródło: Daily Health Post/mbg food