Superfoods w polskim wydaniu, czyli buraki. Jakie mają składniki odżywcze?

Superfoods w polskim wydaniu, czyli buraki. Jakie mają składniki odżywcze?

Dodano: 
Buraki
BurakiŹródło:Unsplash / FOODISM360
Kolorowe, kwaśne i bogate w składniki odżywcze buraki są wspaniałym dodatkiem do dań. Dlaczego warto je jeść nawet w zimę?

Buraki to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw korzeniowych na świecie. Zawierają związki lecznicze, które zapobiegają chorobom i utrzymują ciało w doskonałej formie. Poddane obróbce termicznej nie tracą swoich zdrowotnych właściwości.

Dlaczego warto spożywać buraki?

  • Buraki zawierają cenne minerały: potas i kwas foliowy, które promują zdrowie serca. Dodatkowo magnez, żelazo, fosfor, miedź, jod i wiele innych.
  • Zawierają witaminy, które wzmacniają ściany naczyń włosowatych i zapobiegają pogorszeniu funkcji poznawczych.
  • Buraki są pełne kobaltu, który pomaga bakteriom jelitowym w tworzeniu witaminy B12. Jest ona niezbędna do tworzenia nowych czerwonych krwinek.
  • Buraki zawierają kwas foliowy, który rewitalizuje organizm, pomagając mu w tworzeniu nowych komórek.
  • Zawarta w burakach betalina i inne związki pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu.
  • Zawierają betacyjaniny i inne przeciwutleniacze, które zapobiegają wzrostowi komórek rakowych.
  • Polifenole i betalainy zawarte w burakach mają zdolność odwracania i zapobiegania uszkodzeniom oksydacyjnym.
  • Wysoka zawartość błonnika w burakach poprawia trawienie i mikroflorę jelitową.
  • Buraki zawierają dużo pektyny, która absorbuje metale ciężkie z organizmu, jednocześnie usuwając szkodliwe bakterie z przewodu pokarmowego.

Czytaj też:
Naukowcy: Wchłanianie witaminy D zależy od jelit

Opracowała:
Źródło: Daily Health Post