Globalne badanie wykazało, czy można jeść za dużo owoców i warzyw

Globalne badanie wykazało, czy można jeść za dużo owoców i warzyw

Dodano: 
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa Źródło: Pexels / Pixabay
Co za dużo, to niezdrowo – czy to powiedzenie dotyczy także owoców i warzyw? Zobacz, co o tym mówi nauka.

Owoce i warzywa są zalecanym źródłem kalorii, błonnika i wielu składników odżywczych. Czy jednak można mieć za dużo owoców i warzyw w diecie? Zasadniczo rzadko stanowi to zagrożenie dla zdrowia, a wręcz niesie ze sobą szereg korzyści.

Globalna analiza spożycia owoców i warzyw

Naukowcy przeanalizowali około 350 badań przeprowadzonych w różnych częściach świata, aby wskazać różne skutki spożywania owoców i warzyw. Przyjrzeli się wynikom zdrowotnym dotyczącym chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i przedwczesnej śmierci. Grupa osób, które na co dzień zjadały 800 g lub więcej owoców i warzyw dziennie – czyli w 10 porcjach – zmniejszyła ryzyko wystąpienia ryzyka chorób prowadzących do przedwczesnej śmierci. Wzrost spożycia owoców i warzyw analizowano w przyrostach 200g. Co wykazano w badaniach?

Co dawało zwiększone spożycie owoców i warzyw?

  • Każde 200 g wzrostu spożycia owoców i warzyw zmniejszało ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 8%. Dotyczyło to zwłaszcza jabłek, gruszek, soków owocowych, zielonych warzyw liściastych, marchwi i słodkich ziemniaków.
  • Wykazano zmniejszone o 16% ryzyko udaru. Szczególną rolę odegrały jabłka, gruszki, owoce cytrusowe, zielone warzywa liściaste i pikle warzywne.
  • Odnotowano 8% redukcję chorób układu krążenia na każde 200 g wzrostu spożycia owoców. Ponownie sprawdziło się to w przypadku jabłek lub gruszek, cytrusów, marchwi, zielonych warzyw liściastych i innych warzyw spoza rodziny roślin krzyżowych.
  • Nowotwory: redukcja o 3% na każde 200 g wzrostu, w szczególności z warzywami krzyżowymi, przy wzroście do 600 g dziennie.
  • Wykazano o 10% niższą śmiertelność ze wszystkich przyczyn łącznie na każde 200g wzrostu spożycia owoców. Dotyczyło to głównie jabłek lub gruszek, owoców cytrusowych, jagód, warzyw wszelkiego rodzaju i ziemniaków.

Można więc wysnuć wniosek, że w badanym 2013 roku doszło do 5,6 mln przedwczesnych zgonów, ponieważ osoby te zjadały mniej niż 500 g owoców i warzyw dziennie. Spożywanie ich w ilości 800 gramów dziennie mogłoby zapobiec śmierci 7,8 miliona ludzi rocznie. Biorąc pod uwagę, że w dzisiejszym świecie ludzie często nie jedzą nawet zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie, uzyskanie 10 porcji każdego dnia wydaje się wyjątkowo trudne. Być może jednak twarde dane naukowe skłonią kogoś do lepszych nawyków żywieniowych, w myśl których każda porcja owoców i warzyw jest cenna w diecie.

Czytaj też:
Czy jedząc mało mięsa będziesz żyć dłużej? Oto, co mówi medycyna