Kiełbasa – tradycyjny polski przysmak. Co tak naprawdę zawiera?

Kiełbasa – tradycyjny polski przysmak. Co tak naprawdę zawiera?

Dodano: 
Kiełbasa, zdjęcie ilustracyjne
Kiełbasa, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / fot. Jacek Chabraszewski
Chociaż prawie żaden polski grill nie może odbyć się bez kiełbasy, nie jest to najzdrowszy produkt spożywczy.

Od dawna wiadomo, że osoby jedzące przetworzone mięso mają zwiększone ryzyko przedwczesnej śmierci. Jednym z popularnych rodzajów przetworzonego mięsa jest kiełbasa. To niezwykle popularny produkt to jednak sztandarowa przekąska z grilla.

Dlaczego kiełbasa nie jest uważana za zdrową?

Powodem, dla którego wielu dietetyków odradza spożywanie kiełbasy są substancje chemiczne zwane azotynami i azotanami. Mogą one zostać przekształcone w związki rakotwórcze w organizmie. Według Cancer Research UK występują one naturalnie w czerwonym mięsie, ale często są również dodawane w procesie przetwarzania mięsa jako środek konserwujący. Czerwone mięso zawiera również barwnik zwany hemem, który w jelitach może zostać rozłożony na związki, z których wiele powoduje raka. Ponadto hem może podrażniać lub uszkadzać komórki wyściełające jelita. Stosunkowo wysoka zawartość tłuszczu i soli w kiełbasach także nie przemawia za ich spożywaniem.

Jaką kiełbasę wybierać?

Jeśli lubisz kiełbasę i nie wyobrażasz sobie bez niej swojej kuchni, wybieraj mądrze. Oznacza to czytanie etykiet i szukanie produktu, który w swoim składzie ma najwięcej mięsa (co najmniej 70%). Wybierz świeże kiełbaski i sprawdź listę składników: im mniej, tym lepiej. Jeśli chodzi o ogólny stan zdrowia, szukaj kiełbas o stosunkowo niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i soli – lub kiełbas drobiowych. Polecane są też te z wyrobu lokalnego od hodowców trzody chlewnej.

Grillowanie – zdrowszy sposób na kiełbasę

Grillowanie to stosunkowo zdrowy sposób na przygotowanie kiełbasy. Nie musisz jednak przekłuwać jej na całej powierzchni – ponieważ będzie to miało niewielki wpływ na ich właściwości rakotwórcze. Tłuszcz jest zaś nośnikiem smaku. Eksperci twierdzą, ze lepiej zjeść jedną tłustą kiełbasę, niż dwie pozbawione smaku. Nadal zalecają grillowanie bardziej, niż smażenie. Przy okazji warto dorzucić trochę warzyw, aby wzbogacić ilość składników odżywczych w posiłku.

Czytaj też:
Korzyści płynące z... jedzenia owadów. Są doskonałym źródłem białka i żelaza

Opracowała:
Źródło: The Guardian
 0

Czytaj także