Liczne badania wykazały, że ludzie jedzący pełnowartościowe śniadanie otrzymują więcej błonnika, wapnia, witaminy A, witaminy C, ryboflawiny, cynku, i żelaza niż ci, którzy rezygnują z porannego posiłku. Aby mieć pewność, że na śniadanie wybierasz najzdrowsze potrawy, skorzystaj z poniższej listy.
Co warto jeść na śniadanie?
Jajka
Jajka są prawdopodobnie najbardziej uniwersalnym jedzeniem na śniadanie. Są pyszne, pożywne i szybko się je przygotowuje. Dostarczają także niezbędnej porcji białka. Jajka są zdrowe śniadanie w dowolnej formie – od jajecznicy po gotowane na miękko. Dodatkowo są jednym z niewielu źródeł witaminy D w żywności. Ta zaś jest nam potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Owsianka
Owies to bardzo zdrowy pokarm. Zawarty w nim błonnik rozpuszczalny – beta-glukan – ma naturalną zdolność obniżania poziomu cholesterolu. Ponadto owies zawiera skrobię oporną, która działa jak błonnik, pomagając dłużej czuć się najedzonym. Jeśli przygotujesz klasyczną owsiankę i uzupełnisz ją owocami, uzyskasz dodatkową porcję witamin. Owsianka jest polecana na śniadanie dla zapracowanych, dla dzieci – po prostu dla całej rodziny.
Czytaj też:
Hit TikToka: Pieczone płatki owsiane z dodatkiem czekolady. Jak je przyrządzić?
Zielony koktajl
Zielone koktajle są pełne korzyści zdrowotnych. Ta mieszanka owoców i warzyw to prawdziwa bomba witaminowa dla całego organizmu. Koktajle są wszechstronne, można używać do nich świeżych jak i mrożonych produktów oraz łączyć je niemalże dowolnie. Zielony koktajl świetnie sprawdza się przed treningiem, na diecie, oraz jako posiłek w ciągu dnia. Ponadto w sieci nie brakuje przepisów na różnorodne koktajle: odchudzające, proteinowe, dodające energii... Każdy znajdzie coś dla siebie.
Pieczywo pełnoziarniste
Pełnoziarniste pieczywo na zakwasie to doskonała baza pod zdrowe śniadanie. Możesz posmarować je warzywną pastą, zjeść z jajecznicą, twarogiem lub awokado. Takie śniadanie robi się niezwykle szybko i jest ono bardzo sycące. Produkty z pełnego przemiału są znacznie zdrowsze niż te, które zostały wyprodukowane z oczyszczonej, wysoko przetworzonej mąki, bo dostarczają do naszego organizmu cenne, witaminy, minerały i węglowodany złożone, a także niezbędny w codziennej diecie błonnik pokarmowy.
Czytaj też:
Budyń jaglany: pomysł na pożywne i zdrowe drugie śniadanie
Komentarze