Jedna szklanka zielonych warzyw liściastych dziennie zmniejsza ryzyko tej choroby

Jedna szklanka zielonych warzyw liściastych dziennie zmniejsza ryzyko tej choroby

Dodano: 
Szpinak, zdjęcie ilustracyjne
Szpinak, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Shutterstock
Zwiększa się liczba dowodów łączących warzywa liściaste z poprawą zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Nowe badania wykazały, że spożywanie zaledwie jednej szklanki warzyw bogatych w azotany dziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca. Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów na świecie, zabierając miliony istnień ludzkich każdego roku.

Skąd wiadomo o tym odkryciu?

Naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan (ECU) przeanalizowali dane ponad 50 000 osób, biorących udział w duńskim badaniu zdrowotnym przez okres 23 lat. Dotyczyło ono związku między odżywianiem a ryzykiem chorób, w tym nowotworów. W wyniku obserwacji stwierdzono, że osoby, które spożywały najwięcej warzyw bogatych w azotany, miały o około 2,5 mmHg niższe skurczowe ciśnienie krwi i 12-26 procent niższe ryzyko chorób serca.

„Nasze wyniki wykazały, że po prostu jedząc codziennie jedną szklankę surowych (lub pół szklanki gotowanych) warzyw bogatych w azotany, ludzie mogą znacznie zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia” – powiedziała dr Catherine Bondonno z Instytutu Badań nad Odżywianiem ECU.

„Nie zaobserwowaliśmy dalszych korzyści u osób, które spożywały większe ilości warzyw bogatych w azotany” – dodała. Badaczka powiedziała też, że metody takie jak dodanie szklanki szpinaku do koktajlu owocowego mogą być łatwym sposobem na uzupełnienie codziennej dawki zielonych warzyw liściastych w diecie.

Czytaj też:
Te 5 produktów powinno pojawić się w diecie każdej kobiety