Smażenie z tym olejem obniża ryzyko chorób serca i cholesterolu

Smażenie z tym olejem obniża ryzyko chorób serca i cholesterolu

Dodano: 
Olej sojowy
Olej sojowy Źródło:Shutterstock
Chociaż ciężko jest wskazać najzdrowszy olej do smażenia, badania rzucają światło na korzyści stosowania niektórych z nich.

Powszechnie wiadomo, że niektóre oleje do gotowania – takie jak oliwa z oliwek i olej z awokado – są zdrowsze do smażenia niż inne. Nowe badanie wskazuje także na inny olej roślinny, nie tak bardzo popularny w polskiej kuchni. Jednak według badań wspiera zdrowie układu krążenia i obniża poziom cholesterolu.

Olej sojowy zdrowy do smażenia

Grupa naukowców z Pennsylvania State University i Texas Tech University przeprowadziła badanie, które wskazało na korzyści płynące ze stosowania oleju sojowego. Zbadano wpływ oleju sojowego na zdrowie, w tym aspekty związane z zapobieganiem chorobom sercowo-naczyniowym, poziom lipidów (cholesterolu) we krwi, stan zapalny i utlenianie. Odkrycia wskazują, że jako tłuszcz wielonienasycony, olej sojowy „nie wpływa na biomarkery stanu zapalnego, ani nie zwiększa stresu oksydacyjnego”. Gdy olejem sojowy zastępuje tłuszcze nasycone, obniża się poziom cholesterolu we krwi.

Ogółem dowody sugerują, że olej sojowy ma korzystny wpływ na ryzyko [chorób układu krążenia]. Ponadto zalecenia dietetyczne wskazują na spożywanie oleju sojowego jako elementu zdrowej diety w celu zapewnienia ogólnego stanu zdrowia oraz zapobiegania chorobom układu krążenia i leczenia – napisali naukowcy.

Pamiętajmy, że oleje roślinne także mogą wręcz szkodzić zdrowiu, gdy korzystamy z nich w nieumiejętny sposób, np. wykorzystując do długiego, wielokrotnego smażenia m.in. we frytkownicy. Badanie z 2010 roku wykazało, że dwukrotnie więcej przypadków choroby wieńcowej w 80% krajów było spowodowane nieodpowiednimi poziomami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (np. jak te z oleju sojowego).

Czytaj też:
Nie wiesz, jaki olej wybrać? Oto najzdrowsze oleje kuchenne polecane przez dietetyka