Kumkwat, owoc nazywany złotą pomarańczą. Jakie ma właściwości?

Kumkwat, owoc nazywany złotą pomarańczą. Jakie ma właściwości?

Dodano: 
Kumkwaty
Kumkwaty Źródło:Shutterstock
Kumkwat to owoc z rodziny cytrusów, który ma wiele wartości odżywczych. Co trzeba o nim wiedzieć i jak go jeść?

Kumkwat to owoc egzotyczny zaliczany do rodziny rutowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i nazywany jest złotą pomarańczą. Jakie ma właściwości odżywcze i czy warto wzbogacić o niego swoją dietę?

Czym jest kumkwat?

Kumkwat to owoc cytrusowy, który wywodzi się z Chin i Indii. Drzewka Kumkwat Fortunella Swingle są wiecznie zielone wydają niewielkie owoce, które wyglądem bardzo przypominają pomarańcze. Mają wiele wartości odżywczych i zaskakujący smak. Od cytrusów odróżnia je to, że można je jeść ze skórką!

Jak jeść owoc?

Kumkwat to jedyny owoc z rodziny cytrusów, który je się razem ze skórką. To w niej znajduje się większość słodyczy, bo sam miąższ owocu może zadziwić. Kumkwaty są... pikantno-kwaśne. W połączeniu ze słodką skórką miąższ daje wyraziste i niepowtarzalne walory smakowe.

Rodzaje owoców

Istnieje kilka odmian kumkwatów. Do najpopularniejszych należą:

  • kumkwaty japońskie – uprawiane w Kraju Kwitnącej Wiśni, od innych odmian różni je kształt owoców, które są okrągłe
  • Meiwa – uprawiane w Chinach, słodsze od pozostałych
  • Nagami – uprawiane w Stanach Zjednoczonych, bardziej cierpkie w smaku od pozostałych odmian

Wartości odżywcze

Oprócz niezwykłego smaku, kumkwat ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem witaminy C, flawonoidów, błonnika, fitosteroli i olejków eterycznych. Oprócz tego zawiera dużo żelaza, potasu, fosforu, magnezu i białka. Dzięki temu korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Właściwości zdrowotne

Kumkwaty zawierają dużo witaminy C – 44 mg w 100 g. Dzięki temu wzmacniają odporność i pracę układu immunologicznego. Uszczelniają naczynia krwionośne, chronią organizm przed działaniem wirusów i drobnoustrojów, bakterii i szkodliwych substancji. Działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, podnosząc zdolności obronne kumkwatów.

Oprócz tego owoce te są świetnym źródłem antyoksydantów, chroniących przed działaniem wolnych rodników. Działają przeciwnowotworowo, zabezpieczają organizm przed starzeniem się.

Owoce na trawienie

Wysoka zawartość błonnika sprawia, że kumkwaty są chętnie wybierane przez osoby, które chcą stracić na wadze. Ich wielkim walorem jest to, że zapewniają uczucie sytości, co pozwala nie podjadać między posiłkami.

Kumkwaty wspomagają pracę układu trawiennego. Działają jak miotełka na jelita, wymiatając z nich złogi, szkodliwe substancje i pomagając oczyścić organizm. Dzięki temu stanowią remedium na zaparcia, niestrawność i problemy gastryczne.

Mają mało kalorii

Owoce tropikalne mają niewiele kalorii, dlatego stanowią świetne przekąski. Można z nich przyrządzać desery lub podwieczorki, co pozwala wyeliminować z diety słodycze. Dzięki niskiej zawartości kalorii, kumkwaty można bezpiecznie jeść w czasie diety odchudzającej.

Wykorzystanie owoców

Kumkwaty to owoce, które można wykorzystywać w szeroki sposób. Świetnie smakują w postaci surowej, dlatego nadają się do letnich sałatek i deserów. Oprócz tego można robić z nich dżemy i marmolady, a także powidła, które dobrze komponują się z naleśnikami, pancakesami, plackami.

Niektórzy dodają kumkwaty do owsianki czy jaglanki, by podnieść jej walory zdrowotne. To dobry pomysł na śniadanie w sezonie grypowym, gdy organizm potrzebuje dodatkowej ochrony przed wirusami.

Owoce tropikalne wykorzystuje się również jako dodatek do dań mięsnych czy sałatek obiadowych. Można podawać je z kurczakiem (podobnie jak ananasa), przyrządzić z nich potrawkę słodko-kwaśną czy sos do wołowiny lub jagnięciny.

Gdzie kupić owoce?

Słodko-kwaśne owoce można kupić w dużych supermarketach najczęściej w sezonie zimowym. Występują nie tylko w postaci surowej, ale również kandyzowanej. Nie należą do najtańszych - cena za kilogram wynosi około 30 złotych.

Czytaj też:
Jak wybrać najlepsze cytrusy?
Czytaj też:
Limonka: do koktajli, drinków i... na ukojenie nerwów. Przepis na lemoniadę
Czytaj też:
Liczi jest super zdrowe! Dowiedz się, dlaczego powinieneś zaprosić je do swojej kuchni