Chcesz zahamować wypadanie włosów? Sprawdź na początek, co jesz

Chcesz zahamować wypadanie włosów? Sprawdź na początek, co jesz

Dodano: 
Kobieta przeczesująca placami włosy
Kobieta przeczesująca placami włosyŹródło:Unsplash / Tim Mossholder
„Pokaż mi swoje włosy, a powiem ci jak się odżywiasz”. W tym zdaniu jest wiele prawdy, ponieważ na włosach odbijają się kluczowe błędy dietetyczne, które mogą prowadzić do ich wypadania.

Brak wystarczającej ilości witamin i składników mineralnych, niedostateczna ilość białka czy wybieranie wysoko przetworzonych produktów, jak również monotonna dieta – to wszystko przekłada się na kondycję i wygląd naszych włosów.

Rozmaite przyczyny wypadania włosów

Jeśli tracimy powyżej 100 włosów dziennie, to może być sygnał, że coś złego dzieje się w naszym organizmie. Przyczyn wypadania włosów jest bardzo wiele. Może to być na przykład efekt przebytej choroby infekcyjnej z wysoką gorączką, zaburzeń gospodarki hormonalnej, stresu czy stosowania źle zbilansowanej lub zbyt restrykcyjnej diety. Poszukując przyczyn osłabienia i wypadania włosów, wiele osób nie łączy ich złej kondycji z nieprawidłową dietą.

„Jakość skóry i jej przydatków, czyli włosów i paznokci, jest w rzeczywistości odzwierciedleniem tego co dostarczamy do organizmu wraz ze spożywanymi posiłkami. Aby nasze włosy były dobrze odżywione, mocne i lśniące potrzebują wielu składników”. – mówi Anna Mackojć, trycholog i biotechnolog z Instytutu Trychologii.

Co powinna zawierać dieta zdrowa dla włosów?

Jeśli zależy nam na zdrowiu i wyglądzie naszych włosów, to powinniśmy szukać wartościowych produktów zawierających niezbędne dla włosów składniki odżywcze. Należy unikać diet ubogich w żelazo oraz cynk. Dieta realizowana z myślą o dobrej kondycji i zdrowiu włosów powinna być bogata w witaminy, makro- i mikroelementy. Nasze posiłki powinny dostarczać organizmowi witamin A, D, E, K oraz witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na kondycję włosów.

Głównym budulcem włosa jest białko, zwane keratyną. Składa się ono z aminokwasów. Aby nasze włosy zdrowo rosły niezbędna jest obecność każdego z nich. Jeśli zaczyna brakować jakiegoś elementu budulca następuje zatrzymanie porostu. Zaleca się więc włączenie ich do codziennej diety, możemy wówczas korzystnie wpływać na strukturę włosów i zapobiegać rozdwajaniu końcówek kosmyków.

Aby wydobyć z jadłospisu jak najlepszy potencjał odżywczy dla włosów, ważne jest odpowiednie rozłożenie produktów na posiłki, tak aby łączyć produkty wzajemnie się uzupełniające pod kątem składu aminokwasowego. Należy na przykład łączyć produkty mleczne ze zbożowymi czy zwiększające wchłanianie wybranych pierwiastków, które pozytywnie wpływają na włosy. Aby zmniejszyć łamliwość włosów, dodać im blasku i witalności warto zadbać o dostarczanie organizmowi takich pierwiastków jak krzem, cynk i miedź. Ważne znaczenie dla stanu włosów mają także kwasy omega 3 i witamina D3, które są odpowiedzialne za prawidłowy podział komórkowy.

„Wiele osób kierując się chęcią poprawy stanu włosów zaczyna od działań zewnętrznych, skupiając się na ich pielęgnacji, tymczasem włosy należy działać dwutorowo. Poprawić jakość diety i jednocześnie pielęgnować skórę głowy i włosy. Nawet najdroższe kosmetyki nie poprawią kondycji naszych włosów, jeśli wraz z dietą nie dostarczymy im składników odżywczych, minerałów czy witamin” – tłumaczy Anna Mackojć z Instytutu Trychologii.

W walce o zdrowe włosy kluczowe jest zachowanie homeostazy organizmu. Nasza dieta ma duże znaczenie w utrzymaniu ogólnego dobrego stanu zdrowia. Jeśli będziemy spożywać jak najmniej przetworzonych produktów, zwracać uwagę na piramidę żywienia i realizować zapotrzebowanie na makro- oraz mikroskładniki zawarte w normach żywieniowych, to zauważymy pozytywne efekty w lepszej kondycji naszych włosów.

Błędy żywieniowe odbijają się na zdrowiu włosów

Warto także sprawdzić, czy nie popełniamy podstawowych błędów dietetycznych, które osłabiają nasze włosy. Wśród tych najczęściej spotykanych można wymienić na przykład niedostosowanie kaloryczności diety. Zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska kaloryczność posiłków ma negatywne skutki dla włosów. Dla przykładu zbyt niska dieta poniżej PPM, czyli Podstawowej Przemiany Materii może skutkować łysieniem telogenowym. Zbyt wysoka kaloryczność diety, przyczyniająca się do nadwagi i otyłości oraz rozwoju zaburzeń metabolicznych, może także przyczynić się do pogorszenia kondycji włosów i ich wypadania.

Wśród innych błędów dietetycznych, których skutki mogą odbić się na włosach są także: picie zbyt dużej ilości kawy, herbaty i ziół do posiłków, wybieranie mocno przetworzonych produktów zawierających zbyt mało błonnika pokarmowego, witamin i minerałów czy niedostateczna ilość białka w diecie. Dietą możemy zarówno wzmacniać, jak i osłabiać nasze włosy.

Trycholog – lekarz od wypadających włosów

Jeśli sami nie potrafimy prawidłowo zbilansować swojej diety z myślą o włosach lub chcemy sprawdzić, czy nasze włosy są prawidłowo odżywione, możemy także skorzystać z pomocy specjalisty z zakresu trychologii i dietoterapii trychologicznej.

„Trycholog na podstawie konsultacji, wyników badań laboratoryjnych, które warto wykonać przed wizytą oraz badania trichoskopowego może zweryfikować kondycję naszych włosów. Trichoskopia, czyli nieinwazyjne i bezbolesne badanie, pozwoli na ocenę zarówno struktury włosów, jak i skóry głowy. Specjalista dokona analizy m.in. stopnia odżywienia łodygi i cebulki włosa, naczyń krwionośnych czy miniaturyzacji mieszków włosowych. Oprócz wizyty trychologicznej można również skorzystać z konsultacji dietetycznej, realizowanej z myślą o lepszym odżywaniu włosów” – tłumaczy Anna Mackojć z Instytutu Trychologii.

Czytaj też:
Dieta peskatariańska jedną z najzdrowszych na świecie. Działa przeciwzapalnie
Czytaj też:
Siemię lniane – malutkie ziarenka o imponującej zawartości. Co się w nich znajduje?

Źródło: Instytut Trychologii