Ulubiona owsianka Jamiego Olivera – przepis na najzdrowsze śniadanie w... 3 minuty!

Ulubiona owsianka Jamiego Olivera – przepis na najzdrowsze śniadanie w... 3 minuty!

Dodano: 
Co Jamie Oliver najczęściej jada na śniadanie ze swoją liczną rodziną?
Co Jamie Oliver najczęściej jada na śniadanie ze swoją liczną rodziną? / Źródło: Instagram / @jamieoliver
Światowej sławy mistrz kuchni zdradził sekret przygotowania idealnych płatków owsianych, którymi będą się zajadać nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Jamie Oliver jest ojcem 3 córek i 2 synów i doskonale zdaje sobie sprawę, że nawet zwykła owsianka wymaga odrobiny urozmaicenia, by smakowała nawet niejadkom.

Rozgotowana na miazgę papka nie jest spełnieniem marzeń o poranku, dlatego jeden z najpopularniejszych kucharzy na świecie zwykle wybiera nieco mniej standardową metodę na przyrządzenie smacznych płatków śniadaniowych, które w przeciwieństwie do wielu gotowych produktów ogólnie dostępnych w marketach nie zawierają ogromnej ilości cukru.

Wystarczy tylko użyć nieco wyobraźni, by stworzyć zdrowe i pożywne śniadanie, które zapewni nam energię na cały dzień. Jak je zrobić w błyskawicznym tempie?

Przepis na zdrową owsiankę. Jak w 3 minuty robi ją Jamie Oliver?

SKŁADNIKI:

  • płatki owsiane
  • nasiona kopru dla nadania aromatu
  • wiórki kokosowe
  • borówki lub jagody podgrzane na wodzie
  • woda różana
  • łyżka jogurtu
  • mango
  • 1 banan skropiony sokiem z limonki (warto wybrać zielone lub mało dojrzałe banany, bo mają mniej cukru)


Dlaczego płatki owsiane są zdrowe?

Płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu, są doskonałym źródłem błonnika i beta-glukanów, które mają korzystny wpływ na gospodarkę lipidową i sprzyjają obniżeniu poziomu cukru we krwi, a na dodatek zapobiegają zaparciom. Jedna porcja szybko zaspokaja głód i sprawia, że długo czujemy się syci i nie mamy ochoty na podjadanie.


Wcale nie trzeba ich rozgotowywać lub po prostu zalewać wodą. Zdecydowanie lepiej będą smakować, jeśli podgrzejemy je przez chwilę na patelni, a potem dodamy kilka aromatycznych składników – nasiona kopru włoskiego i suszone kawałki kokosa (lub zwykłe wiórki kokosowe).

Warto dodać do nich nieco owoców leśnych – pełnych witamin borówek lub zmniejszających stężenie cukru we krwi jagód, które można poddać obróbce termicznej i przez chwilę podgrzać na patelni. Jamie Oliver polewa je odrobiną zwykłej wody oraz aromatyczną wodą różaną, która zapewnia potrawie wyjątkowy smak.

Ciepłe jagody idealnie komponują się jako dodatek do zimnego jogurtu, którym polewamy płatki owsiane. Na koniec dodajemy owoc mango i kawałek banana – najlepiej takiego, który nie jest zbyt dojrzały i ma nieco zielonkawy kolor, bo jest w nim mniej cukru niż w owocach o jasnym zabarwieniu.

Jeszcze tylko odrobina soku z limonki i owsianka à la Jamie Oliver będzie nadawać się do schrupania (i to dosłownie)...

A jeśli brakuje nam słodkiego smaku, to zawsze możemy dodać do naszych porannych płatków owsianych odrobiny miodu.

Jamie Olivier niedawno pochwalił się w mediach społecznościowych tym, skąd pochodzi miód, którego używa na co dzień. Okazuje się, że popularny kucharz posiada własną pasiekę. Oto kulisy miodobrania, które pokazał na Instagramie.

Czytaj też:
Ten lek to nowy „game changer” w walce z otyłością. Amerykanie właśnie zatwierdzili go do użytku

 0

Czytaj także