Fasolka szparagowa to warzywo w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Nie należy jednak spożywać jej w postaci surowej, a wyłącznie gotowanej lub pieczonej. Popularnym w naszym kraju daniem jest fasolka szparagowa ze smażoną bułką tartą. Dowiedz się, jak zrobić ten prosty obiad korzystając z poniższego przepisu:
Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą
Składniki:
- 700 g fasolki szparagowej
- 1/3 kostki masła
- 5 łyżek bułki tartej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Umyj fasolkę i odetnij jej końce.
- Przełóż do garnka i zalej wodą.
- Lekko posól i zagotuj.
- Gotuj do uzyskania miękkości.
- Odcedź i przygotuj zasmażkę.
Zasmażka:
- Rozgrzej masło na patelni.
- Wsyp bułkę tartą i chwilę podsmażaj.
- Uważaj, żeby się nie przypaliła.
Na koniec przełóż fasolkę na talerz i pokrój ją z wierzchu bułką tartą. Warto jednak pamiętać, że taki sposób podania fasolki podnosi jej kaloryczność.
Fasolka szparagowa – właściwości odżywcze
Fasolka szparagowa to warzywo bogate w witaminy E, A i w przeciwutleniacze. Jest niskokaloryczna (w 100 g ma tylko 31 kalorii), zalecana jest więc osobom, które chcą stracić na wadze. Ma dużo błonnika, wspomaga układ trawienny, pozwala wyeliminować zaparcia i na długo zapewnia uczucie sytości. Oprócz tego ma wiele innych prozdrowotnych właściwości. Warzywo to jest źródłem witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne i buduje odporność organizmu.
Czytaj też:
Aromatyczne danie na chłodnie dni: Fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym