Jak zrobić zdrowe Raffaello z... kaszy jaglanej? Błyskawiczny przepis

Jak zrobić zdrowe Raffaello z... kaszy jaglanej? Błyskawiczny przepis

Dodano: 
Raffaello, zdjęcie ilustracyjne
Raffaello, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Shutterstock / Svitlana Slobodianiuk
Włoskie pralinki o nazwie Raffaello cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Wbrew pozorom bardzo łatwo przygotować je samodzielnie w domu – zwłaszcza w wersji fit. Kaloryczny krem bez problemu można zastąpić znacznie zdrowszym, choć równie smacznym zamiennikiem. Oto prosta instrukcja.

Z pewnością niejednemu z nas włoskie imię męskie Raffaello wcale nie kojarzy się z przystojnym brunetem ochoczo gestykulującym z typową dla mieszkańców Italii ekspresją, tylko... z wykwintnymi słodyczami o smaku kokosów i migdałów.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w mgnieniu oka można je przygotować w domowym zaciszu ze zwykłej kaszy jaglanej, która jak wykazały najnowsze wyniki badań naukowych ma o wiele więcej niesamowitych walorów zdrowotnych niż dotąd sądzono – może m.in. nawet o kilkanaście procent obniżać poziom glukozy we krwi, a na dodatek zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Jest też bezglutenowa, dzięki czemu bez problemu mogą ją spożywać także osoby cierpiące na celiakię i różnego typu nietolerancje pokarmowe.

Czytaj też:
Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Raffaello – prosty przepis w wersji fit z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej (zalanych 2 szklankami wody)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 30 g migdałów (trzymanych przez 15 minut w gorącej wodzie)
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 5 łyżek cukru pudru (można go zastąpić zmielonym na drobno ksylitolem lub stewią w płynie)

Zaczynamy od wstawienia na ogień garnka z kaszą jaglaną zalaną wodą, do której po zagotowaniu dodajemy mleko kokosowe.

W osobnym naczyniu przygotowujemy migdały (żeby szybko odeszła od nich skórka warto wymoczyć je przez kwadrans w gorącej wodzie), a następnie kroimy je na drobne kawałki.

Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodajemy do niej migdały, wiórki kokosowe i cukier puder (lub zmielony na drobno ksylitol), a potem wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę.

Następnie formujemy z powstałego w ten sposób ciasta drobne kulki, które obtaczamy wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Czytaj też:
Jak zrobić ratatuj? Przepis na bajecznie pyszne danie, które podbiło świat
Czytaj też:
Jaki wpływ ma to, co jemy, na nasz... seksapil? Zaskakujące odkrycie