Jak zrobić zdrowe „schabowe” z... boczniaków? Prosty przepis w mniej niż 5 minut

Jak zrobić zdrowe „schabowe” z... boczniaków? Prosty przepis w mniej niż 5 minut

Dodano: 
Kotlety z boczniaków, zdjęcie ilustracyjne
Kotlety z boczniaków, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Shutterstock / Logo400 /JIANG HONGYAN
Zapomnij o wieprzowym mięsie! Chociaż raz zastąp je aromatycznymi boczniakami, a przekonasz się, że zdrowy, niskokaloryczny zamiennik popularnych kotletów jest co najmniej równie smaczny i na dodatek banalnie łatwo go przygotować.

100 g boczniaków ma tylko 33 kcal i pokrywa 15 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. To jednak nie koniec zalet tych grzybów, które doskonale imitują mięsne dania, a nawet... flaczki lub kotlety schabowe.

Dlaczego warto jeść boczniaki? Najważniejsze walory prozdrowotne

Obniżają poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów, a nawet niszczą komórki nowotworowe raka okrężnicyraka piersi, co potwierdzono na łamach „International Journal of Oncology”.

Można w nich też znaleźć sporo witamin z gruby B, selenu, kwasu foliowego, żelaza, cynku, potasu, fosforu, witaminy D oraz błonnika, a także białko, które jest przyswajalne w około 70 proc.

Japońskim naukowcom niedawno udało się zaś udowodnić, że obecny w nich pleuran beta-1,3-D-glukan może zmniejszać guzy nowotworowe, zaś zawarta w boczniakach ergotioneina, która jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed uszkodzeniem i zapobiega starzeniu się całego organizmu.

Sposobów na przygotowanie smacznych boczniaków jest wiele – jedni po prostu smażą je na patelni, inni przyrządzają z nich grzybowe „flaczki”, a zdecydowanie najwięcej wielbicieli mają boczniakowe schabowe, w których nie ma ani grama prawdziwego mięsa. Jak je zrobić?

Prosty przepis na bezmięsne kotlety à la schabowe z boczniaków

Składniki:

  • 1 opakowanie boczniaków
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • garść suszonego oregano, majeranku i tymianku
  • 1 łyżka mielonej papryki (słodkiej i ostrej – wedle uznania)
  • czarny pieprz i sól do smaku
  • garść płatków kukurydzianych do panierki
  • garść sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • olej roślinny do smażenia

  • Zaczynamy od oczyszczenia boczniaków i odkrojenia z nich ogonków (by były jak najbardziej płaskie i dały się łatwiej usmażyć).
  • W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki (mąkę i przyprawy, które doprawiamy solą i pieprzem).
  • W drugiej misce przygotowujemy składniki na panierkę (rozgniatamy płatki kukurydziane, do których dodajemy sezam i siemię lniane).
  • Do kolejnej małej miseczki wbijamy 2 jajka, do których dokładamy kilka łyżek mleka i dokładnie bełtamy za pomocą zwykłego widelca.
  • Następnie obtaczamy w mące każdego boczniaka z osobna, potem zanurzamy go w jajku i pokrywamy z obu stron panierką – tak jak przy tradycyjnych kotletach schabowych i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
  • Usmażone kotlety z boczniaków przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  • Gotowe danie można podawać z ulubionym sosem lub warzywami – świetnie komponuje się z brokułami, batatami, kaszą lub ziemniakami.

Czytaj też:
Jak zrobić skrzydełka z... kalafiora? Zdrowy przepis do zrobienia w mniej niż 2 minuty!
Czytaj też:
Mylili smardze z toksycznymi grzybami. Efekt? 20 razy więcej przypadków SLA
Czytaj też:
Zaczął się sezon na grzybobranie – GIS ostrzega przed zatruciami. Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?

 0

Czytaj także