Jak zrobić grzybowe... cappuccino? Wyśmienity przepis na hit sezonu grzybowego

Jak zrobić grzybowe... cappuccino? Wyśmienity przepis na hit sezonu grzybowego

Dodano: 
Grzybowe cappuccino
Grzybowe cappuccino / Źródło: Shutterstock / Zu Kamilov
Jeśli po grzybobraniu brakuje ci pomysłów na kreatywne wykorzystanie grzybów, spróbuj przygotować wykwintny i wyjątkowo aromatyczny krem, który z powodzeniem może konkurować z tradycyjnym cappuccino.

Sezon na grzyby w pełni, więc wielu z nas zdążyło już zrobić spore zapasy różnych okazów, z których można wyczarować mnóstwo smakołyków. Z pewnością nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że grzyby mogą doskonale sprawdzić się nie tylko jako dodatek do wielu dań, ale także można z nich stworzyć rozgrzewający napój.

Zamiast gotować z nich zwykłą zupę grzybową, można nieco zmodyfikować zwykły przepis na grzybowy krem i w mgnieniu oka przygotować... cappuccino o delikatnym, grzybowym smaku. Jak je zrobić?

Prosty przepis na grzybowe cappuccino

Przepis: Grzybowe cappuccino

Jak je przygotować?

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
30

Składniki

  • 200-300 g grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • garść utartego sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, tymianek
  • bulion
  • 100 ml mleka (lub roślinnych zamienników bądź śmietany)

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzanej patelni smażymy na maśle czosnek i drobno posiekaną cebulę.Dokładnie mieszamy do momentu aż się zarumienią.
  2. Dodajemy pokrojone grzyby i doprawiamy ulubionymi przyprawami.Znów dokładnie mieszamy wszystkie składniki i dusimy je pod przykryciem przez co najmniej 2 minuty.
  3. Zalewamy grzyby bulionem i dodajemy mleko lub śmietanę.Potem dodajemy żółty ser i znów dusimy przez kolejne 2 minuty.
  4. Powstały w ten sposób wywar pozostawiamy do ostygnięcia.Następnie blendujemy wszystko na gładką masę.
  5. W osobnym naczyniu ubijamy piankę z mleka lub śmietany.Przelewamy grzybowy krem do filiżanki, a na wierzch dodajemy kleks z mleka lub śmietany. Smacznego!

Czytaj też:
10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?

 0

Czytaj także