Zupa grzybowa jest obecna w wigilię na wielu polskich stołach. Przygotuj ją według przepisu Ewy Wachowicz

Zupa grzybowa jest obecna w wigilię na wielu polskich stołach. Przygotuj ją według przepisu Ewy Wachowicz

Dodano: 
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa Źródło:Shutterstock
Zupa grzybowa, choć mniej popularna od wigilijnego barszczu, dla wielu jest ulubionym świątecznym daniem. Jeśli należysz do jej miłośników, wypróbuj ten przepis Ewy Wachowicz!

Zupa grzybowa nie jest tak samo popularna w różnych regionach Polski. W Gdańsku czy Bydgoszczy na świątecznym stole zapewne zamiast niej zobaczysz wigilijny barszcz, za to na Mazowszu króluje właśnie ona, przygotowywana z suszonych grzybów wprost z mazowieckich lasów, na talerzu często towarzyszą jej domowe łazanki. Jednak bez względu na to, z której części kraju pochodzisz, zupę grzybową zdecydowanie warto w wigilię wypróbować. Zwłaszcza w odsłonie zaproponowanej przez Ewę Wachowicz.

Zupa grzybowa według Ewy Wachowicz: przepis

Składniki:

Sposób przygotowania:

Przygotuj duży garnek i wlej do niego wodę, a następnie dodaj kiszoną kapustę. Gotuj do czasu aż kapusta stanie się miękka, a potem ją odcedź. Kolejny krok wymaga przelania pozostałego wywaru do kolejnego garnka i namoczenie wysuszonych grzybów w jeszcze kolejnym naczyniu, np. miseczce. Następnie należy pokroić grzyby na dowolne kształty (np. w ćwiartki czy połówki) i dodać je do wywaru, gotując do miękkości. Do wywaru dodaj również kaszę gryczaną i gotuj przez około 12 minut. Następnie przystąp do przygotowywania cebuli. Najpierw ją obierz, potem pokrój w drobną kostkę i podsmażaj na patelni na oleju. Gdy cebula się zarumieni, ją również dodaj do wywaru, doprawiając soląpieprzem.

Z kapusty, która była gotowana na samym początku możesz przygotować smakowity farsz np. do wigilijnych pasztecików czy krokietów.

Czytaj też:
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia: kulinarny grafik