Jak zrobić ciasto z... cukinii? Zaskakujący przepis na zdrowy deser

Jak zrobić ciasto z... cukinii? Zaskakujący przepis na zdrowy deser

Dodano: 
Ciasto z cukinii
Ciasto z cukinii Źródło:Shutterstock / Julia Mikhaylova
Niektórym smakuje lepiej niż tradycyjne brownie, a wyjątkową wilgotność nadaje mu zwykła cukinia. Poznajcie prosty sposób na to, by przygotować pyszny smakołyk z tego warzywa.

Cukinia jest bogata w żelazo, potas i magnez. Jest też skarbnicą beta-karotenu, witaminy C, K, PP i B1. Doskonale wpływa na nasz układ pokarmowy i system immunologiczny. Odkwasza organizm, redukuje stres, a na dodatek świetnie sprawdza się zarówno na słono, jak i na słodko, choć mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że można z niej zrobić wyśmienity deser.

Ciasto z cukinii – błyskawiczny przepis

Przepis: Ciasto z cukinii

Przepis

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
120

Składniki

  • szklanka mąki
  • 2-3 łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka oleju rzepakowego
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżka stołowa gęstego jogurtu (lub śmietany)
  • 1 duża cukinia starta na drobne kawałki
  • rozpuszczona czekolada do polewy

Sposób przygotowania

  1. Krok pierwszyW jednym naczyniu mieszamy wszystkie sypkie składniki, a w drugim łączymy ze sobą pozostałe – mokre, do których dokładamy jajka i cukier (można zastąpić go zdrowszymi zamiennikami, np. stewią lub erytrytolem), a potem resztę mieszanki sypkich dodatków.
  2. Krok drugiDo powstałej w ten sposób masy dokładamy drobno posiekaną cukinię oraz kawałki czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  3. Krok trzeciW osobnym rondelku przygotowujemy polewę czekoladową (jeśli chcemy, ale można to pominąć) i smarujemy nią wierzch wystudzonego ciasta. Smacznego!

Czytaj też:
Dlaczego mamy ochotę na podjadanie smakołyków? Odkryto nieznaną przyczynę
Czytaj też:
Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis

Źródło: Zdrowie WPROST.pl